Stiri si noutati

TVA la alimentele de baza va fi redusa la 9%

Carmen Neacsu

Pretul unor produse si servicii va fi mai mic, incepand cu anul viitor

Dupa ce reprezentantii mediului de afaceri au ridicat din ce in ce mai des problema sufocantei fiscalitati din Romania, Guvernul a reinviat o mai veche promisiune la adresa populatiei secatuite de cele aproape 230 de impozite si taxe, respectiv reducerea TVA la unele produse alimentare si servicii. Premierul Adrian Nastase a anuntat, ieri, ca Executivul analizeaza posibilitatea aplicarii, din 2004, a unor cote reduse de TVA la produse si serviciile importante in consumul pentru populatie. Aceasta modificare legislativa se afla in concordanta cu cerintele de integrare a tarii in Uniunea Europeana (UE).

Reducerea TVA la alimentele de baza a fost unul dintre primele obiective anuntate de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, la instalarea in functie, la care s-a renuntat insa, din cauza austeritatii bugetare si a acordului cu Fondul Monetar International (FMI).

FMI a impus restrictia la reducerea TVA…

"Prin acordul stand-by, FMI a impus Romaniei o restrictie in ceea ce priveste aplicarea unor cote reduse de TVA. Anii 2002 si 2003 sunt de austeritate, pentru a ne incadra in limitele bugetului de stat convenit cu FMI si pentru a ne atinge obiectivele de reducere a inflatiei. Din 2004, insa, cota de TVA va fi aplicata diferentiat pentru o serie de alimente si servicii", ne-au declarat surse autorizate din Ministerul Finantelor Publice. Acestea au adaugat ca, in conditiile in care economia a inceput sa functioneze la cote pozitive – asa cum arata indicatorii macroecomonici -, nici FMI, cu care s-au purtat deja unele discutii pe aceasta tema, nu se mai impotriveste aplicarii unei cote reduse de TVA la unele produse.

… UE o cere

Reducerea TVA s-ar putea realiza, din 2004, ca urmare a aplicarii Directivei a VI-a UE, asumata de tara noastra. "Este sigur ca, din 2004, vom putea aplica o cota redusa de TVA, de 9%, la unele alimente de baza, probabil ca la doua", au precizat sursele citate. Produsele alimentare si serviciile care vor putea fi cumparate mai ieftin dupa reducerea TVA la 9%, vor fi stabilite de comun acord cu sindicatele. Potrivit informatiilor noastre, cel mai probabil va fi vorba de paine si lapte.

De remarcat ca printre produsele aflate in anexa la Directiva a VI-a UE se afla si medicamentele si unele servicii, precum cele turistice.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *