Stiri si noutati

TVA la medicamente va fi redusa la jumatate din 2004

Carmen Neacsu

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a anuntat ca Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru medicamente va fi redusa substantial din 2004, ceea ce va duce la o scadere a pretului acestor produse. In plus, tot de la 1 ianuarie 2004, se doreste si reducerea TVA la unele produse de baza precum painea si laptele, dar si la serviciile turistice. De altfel, incepand de anul viitor, Finantele anunta si alte masuri de relaxare fiscala, cum ar fi dublarea pensiilor agricultorilor si acordarea unei indemnizatii unice pentru cresterea copiilor.

La care produse si cu cat anume se va reduce TVA, vom afla cu exactitate in septembrie, cand Guvernul va prezenta proiectul de buget pe 2004. Important este ca in acest sens s-a luat deja o decizie politica, dupa cum sustine ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. El a mai declarat, intr-un interviu acordat BBC, ca TVA la medicamente va fi, din ianuarie 2004, sub 10%. "In urma calculelor pe care le-am facut, rezulta ca taxa fi redusa cu cel putin 10 puncte procentuale."

FMI se opune

Dincolo de bunele intentii ale Executivului, exista insa opozitia FMI in ceea ce priveste reducerea TVA, motiv invocat de autoritati la fiecare tentativa esuata de reducere a acestei taxe de consumatie. De aceasta data, poate si datorita faptului ca 2004 este an electoral, autoritatile par hotarate sa duca la capat aceasta promisiune. "Actualul program economic, care este in derulare cu FMI, este propus si gestionat de catre Guvernul Romaniei si acceptat de catre fond. Este un plan economic pe care noi o sa-l elaboram si o sa-l prezentam FMI. Sunt ferm convins ca toata lumea va intelege, inclusiv partenerii nostri din FMI, necesitatea si chiar avantajele unei reduceri a cotei de TVA la medicamente, inclusiv cele compensate", a mai declarat Tanasescu. El a mai afirmat ca nu trebuie facuta o paralela intre reducerea TVA la medicamente si anul electoral, mai ales ca, in programul de guvernare exista deja un astfel de obiectiv. "In programul de guvernare este scris ca in perioada 2000-2004, va exista aceasta posibilitate de a diminua anumite cote de TVA la unele tipuri de produse si de servicii. Nu numai ca este o respectare a programului guvernamental, dar, asa cum am subliniat inainte, este, din punctul meu de vedere, un castig in dublu sens: fata de cei care produc aceste medicamente si fata de cei care le folosesc. Si, sigur, un punct final de castig – in cheltuirea mai eficienta a banului din domeniul sanatatii", precizeaza Tanasescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *