Stiri si noutati

Ucraina tergiverseaza gasirea unei solutii in Cazul ?Canalului Bastroe?

Carmen Neacsu

Vizita efectuata in Ucraina de ministrul mediului, Sulfina Barbu (foto), nu a reusit sa diminueze incertitudinea care inconjoara cazul controversatului Canal Bastroe. Sulfina Barbu a declarat, ieri, ca are "sperante mari in ceea ce priveste colaborarea viitoare cu partea ucraineana"si respectarea conventiilor internationale, inclusiv cea privind rezervatia Biosferei Deltei Dunarii. Numai ca ucrainenii nu au facut rost, inca, de cei 62.500 euro necesari pentru studiul de impact al Canalului Bastroe (reprezentand contributia sa) si nu exista nici o "asigurare din partea Guvernului Ucrainei ca nu se va mai construi canalul".

Studiul, gata in doua luni de la data platii

Partea romana si-a achitat contributia pentru realizarea studiului privind impactul construirii Canalului Bastroe, numai ca austeritatea bugetului Ucrainei a impiedicat tara vecina sa-si onoreze aceasta obligatie. In aceste conditii, dupa cum a informat ieri Sulfina Barbu, sperantele partii ucrainene se indreapta spre rectificarea bugetului.

Pe de alta parte, din momentul in care cotizatia Ucrainei va fi achitata, vor mai trece doua luni pana cand studiul de impact va fi finalizat din punct de vedere economic si ecologic. Chiar daca in acest moment nu se lucreaza la Canalul Bastroe, dupa cum a afirmat ieri ministrul roman al mediului – care insa nu a vizitat Delta – partea romana nu se va opune unei astfel de investitii, cu conditia sa fie consultata in adoptarea unei decizii."Noi nu am spus ca ne opunem unei investitii, ci vrem sa fim parte la luarea deciziei", a declarat Sulfina Barbu, care a anuntat ca a cerut partii ucrainene achitarea contributiei sale.

Ministrul a mai anuntat ca ministrul mediului din Ucraina, Pavlo Ignatenko, a solicitat tarii noastre sprijin pentru mai multe domenii, precum managementul apelor, arii si specii protejate sau in problemele legate de Marea Neagra.

Pe de alta parte, Comisia interministeriala constituita pentru a verifica modul cum au fost efectuate, de-a lungul anilor, lucrarile de gospodarire a apelor, va continua cercetarile. Ministrul Sulfina Barbu a declarat, potrivit Rador, la intoarcerea din Ucraina, ca in acest moment nu poate spune daca exista sau nu lucrari platite din bani publici si care sa nu fi fost executate.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *