Stiri si noutati

UE a aprobat majorarea valorii maxime eligibile a unui proiect SAPARD in acvacultura la 500.000 de euro

Comisia Europeana a aprobat majorarea valorii maxime eligibile a unui proiect in acvacultura in cadrul programului SAPARD de la 200.000 de euro la 500.000 de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) remis Rompres.

Motivatia care a stat la baza acestei decizii a fost una de ordin financiar, o investitie in Acvacultura necesitand, in general, fonduri mai mari. Aceasta modificare va intra in vigoare dupa publicarea deciziei oficiale a Comisiei.

Conditia esentiala pentru obtinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este demonstrarea viabilitatii economico-financiare a investitiei. Prin acest lucru se intelege obtinerea de performante financiare si capacitatea de a opera fara a recurge la sprijin public in activitatea sa operationala viitoare. Cu alte cuvinte, beneficiarul va trebui sa demonstreze ca isi poate plati obligatiile si datoriile in mod regulat si sa genereze un profit net de minimum cinci la suta.

Pana la hotararea Comisiei, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuia sa se incadreze intre 5.000 si 200.000 de euro.

Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50 la suta reprezinta contributia beneficiarului, iar 50 la suta contributia publica. In Programul SAPARD, cofinantarea publica reprezinta contributia Uniunii Europene, 75 la suta si a Guvernului Romaniei 25 la suta.

Totalul fondurilor disponibile pentru Masura 3.4 este de 150,32 milioane de euro din care submasura mentionata mai sus are o pondere de 12 la suta. In cazul fermelor piscicole sunt eligibile proiectele care prevad o productie minima de 500 kg/ha/an. Beneficiarii trebuie sa aiba statut juridic si sa se incadreze in una dintre urmatoarele categorii: persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole, societati comerciale cu capital integral privat.

Beneficiarul poate sa primeasca de doua ori sprijin, in perioada de implementare a Masurii, fara ca cele doua investitii sa fie derulate in acelasi timp, iar suma lor sa nu depaseasca valoarea maxima a ajutorului public.

SAPARD a alocat peste 18 milioane de euro pentru submasura "Acvacultura" (pesti, crustacee, moluste si plante acvatice).Acvacultura este sectorul de productie alimentara cu cea mai rapida dezvoltare din ultimii 10 ani la nivel mondial.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *