Stiri si noutati

UE acorda Turciei statutul de economie de piata, dar este ingrijorata de ritmul reformelor

Comisia Europeana a acordat miercuri Turciei statutul de "economie de piata functionala", cu conditia ca guvernul de la Ankara sa mentina ritmul reformelor, informeaza AFX.
"Turcia poate fi considerata o economie de piata functionala, cu conditia sa mentina progresele realizate in domeniul reformelor economice si stabilizarii monetare", a apreciat executivul european in raportul sau anual cu privire la progresele realizate de Turcia pentru dobandirea calitatii de membru al Uniunii Europene.
Desi acordarea acestui statut are o valoare preponderent simbolica, este cu toate acestea o conditie necesara pentru ca o tara sa poata sa se alature blocului UE. In plus, decizia Comisiei va spori increderea investitorilor straini in economia turca si va permite autoritatior de la Ankara sa inceapa procesul de armonizare legislativa.
In raportul sau anual, Comisia Europeana a salutat progresele legislative realizate de Ankara, dar a apreciat ca in 2005 ritmul reformelor a fost incetinit in domeniile drepturilor omului si justitiei, indemnand Ankara sa faca "eforturi suplimentare considerabile" pentru a aplica normele UE, in special in ceea ce priveste drepturile omului.
Turcia a demarat luna trecuta negocierile cu UE, dupa ce blocul celor 25 state membre a reusit sa treaca de divergente interne, in special opozitia Austriei care nu dorea ca Turcia sa primeasca statul de membru deplin. Uniunea Europeana a atras atentia Turciei ca negocierile ar putea sa dureze si un deceniu, fara a exista garantia ca Turcia va deveni membra a UE.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *