Stiri si noutati

UE avertizeaza Italia si Ungaria in privinta legilor privatizarii

“”>Comisia Europeana cheama Italia in fata Curtii Europene pentru faptul ca legislatia italiana de privatizare, prin ‘actiunea de aur’, da statului o prea mare putere si nu permite circulatia libera a capitalului, informeaza AP.
In acelasi sens a fost avertizata si Ungaria pentru ca in doua luni sa-si schimbe legislatia de privatizare.
Italia a esuat in incercarea de a abroga legea care permite guvernului sa mentina un control special al fostelor companii monopoluri de stat prin ‘actiunea de aur’. O decizie a Curtii Europene de Justitie, emisa pe 4 iunie 2002, prevede ca mecanismul ‘actiunii de aur’ incalca o dispozitie din Tratatul Uniunii Europene cu privire la libera circulatie a capitalurilor.
Actiunea de aur permite statului sa intervina si sa opuna un drept de veto luarii anumitor decizii: gajarea sau ipotecarea activelor, dizolvarea sau lichidarea companiei, schimbarea obiectului de activitate, fuziunea prin absorbtie, numirea in consiliul de administratie a unu sau doi reprezentanti, activitatea societatii comerciale prin favorizarea unui tert, protectia concurentei sau anumite masuri despre care se pretinde ca ar putea aduce atingere intereselor nationale.
In cazul Italiei, printre fostele monopoluri de stat citate se numara Telecom Italia SpA, furnizorul de petrol ENI SpA si compania de electricitate Enel SpA.
Modul in care Italia a aparat legea in cauza, in decembrie 2005, a fost considerat nesatisfacator de Comisia Europeana.
Ungaria ar trebui sa incerce schimbari in acest sens, in cazul legii privatizarii, lege care permite statului ungar sa aiba drept de veto in cazul a 31 de companii privatizate care formeaza cea mai mare parte a capitalizarii Bursei de la Budapesta, a adaugat Comisia.
Daca in doua luni nu se primeste un raspuns satisfacator din partea Ungariei, si aceasta tara va raspunde in fata Curtii Europene.
Ungaria a fost de acord sa schimbe legislatia de privatizare chiar inainte de aderarea la UE si parlamentul ungar a discutat un proiect de lege in acest sens, in primavara anului 2004, a informat Comisia. ‘Oricum, de atunci procesul pare a se fi blocat’, a adaugat Comisia.
Legea continua sa fie aplicata iar drepturi speciale au fost introduse anul trecut care pot impiedica alte firme din UE sa investeasca in companiile ungare, considera Comisia.
Companiile ungare vizate au fost companii de salam si paprika, o banca, un producator de portelan si alte companii implicate in sectoarele aparare, energetic, farmaceutic si telecomunicatii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *