Stiri si noutati

UE finanteaza adaptarea indicatorilor statistici ai pietei muncii din Rom?nia la cei utilizati de statele membre

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca /ANOFM/ a lansat, joi, un proiect de infratire institutionala cu Institutul de Statistica din Danemarca (Statistics Denmark), cu un buget total de 200.000 de euro, pentru adaptarea indicatorilor statistici ai pietei muncii la cei utuilizati la nivelul Uniunii Europene /UE/.

Proiectul se va derula pe o perioada de opt luni (iulie 2005 – februarie 2006), cu finantare asigurata din fonduri PHARE – 180.000 euro si din fonduri nationale – 20.000 euro, si isi propune adaptarea la cerintele europene a sistemului national de monitorizare a pietei muncii, astfel incat ANOFM sa fie capabila sa calculeze si sa monitorizeze, pana la momentul aderarii, toti indicatorii statistici folositi la nivelul UE.

"Adaptarea sistemului indicatorilor statistici privind piata muncii este una cruciala pentru punerea in practica a strategiilor de ocupare a fortei de munca din Romania. Cu cat indicatorii statistici reflecta mai bine situatia reala de pe piata muncii, cu atat vom putea stapani mai bine fenomenele economico-sociale, permitandu-ne o mai buna fundamentare si orientare a politicilor sociale, cu scopul reducerii ratei somajului si cresterii gradului de ocupare a fortei de munca", a declarat presedintele ANOFM, Silviu Bian.

"Nu se pune problema ca dupa acest proiect sa calculam rata somajului altfel decat pana acum, insa exista indicatori pe care ii calculam de mai putina vreme si indicatori pe care nu ii calculam deloc", a precizat directorul general executiv al ANOFM, Eugen Preda, care a adaugat ca, in cadrul proiectului mentionat vor fi identificati si inventariati indicatorii care nu sunt colectati in mod curent de ANOFM, precum si activitatile si nevoile de adaptare in vederea calcularii acestora.

El a explicat ca exista un numar de indicatori care se calculeaza in mod curent in UE si pe care ANOFM nu ai calculeaza si nici nu ii poate calcula din cauza lipsei datelor primare necesare – activarea somajului de lunga durata, rata revenirii in somaj a participantilor la masuri active, diferenta intre ratele somajului pentru persoane dezavantajate si rata totala a somajului. 

 "In vederea aderarii la UE, adaptarea indicatorilor statistici este foarte importanta pentru monitorizare si evaluare. Informatia statistica trebuie sa fie impartiala si de incredere, pentru a permite realizarea unor comparatii obiective intre diferite tari si regiuni din UE", a declarat seful Departamentului de coordonare a asistentei de preaderare din cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Georgio Ficcarelli.

Oficialul european a afirmat ca alegerea partenerului danez in acest proiect este una foarte potrivita, experienta daneza in domeniul calcularii indicatorilor statistici fiind una de succes.

Danemarca a realizat primul recensamant al populatiei in 1769, iar in 1850 a fost infiintat departamentul guvernamental de statistica. Membru UE din 1973, Danemarca a trebuit sa aplice legislatia specifica a UE in domeniul statisticii, doua treimi din fondurile guvernamentale pentru statistica fiind cheltuite pentru statistici cerute de Uniune si, de asemenea, 98,8 la suta din informatiile despre intreprinderi sunt colectate si prelucrate pentru a raspund obligatiilor UE.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *