Stiri si noutati

UE intentioneaza sa includa Rusia in piata sa energetica

“”>Uniunea Europeana va trebui sa formeze, impreuna cu Rusia, Norvegia, Algeria si Turcia o unica piata energetica, cu scopul de a garanta siguranta aprovizionarii cu gaze si petrol, potrivit unui studiu pregatit de functionarii comunitari pentru urmatoarea reuniune europeana din 15 – 16 iunie, informeaza cotidianul spaniol ‘El Mundo’.
Ideea este ca UE ‘sa-si extinda propria piata energetica in vecini, pentru a forma o zona reglementata comuna, care sa functioneze cu reguli comune in ceea ce priveste comertul, transportul si mediul inconjurator’, se spune in studiu.
Obiectivul principal este Rusia (de unde provin 24 la suta din gazele naturale si 27 la suta din titeiul importat de UE), cu care autorii studiului recomanda incheierea ‘unui acord global’ specific, care sa acopere toate produsele energetice.
Scopul este ‘integrarea pietei europene si a celei ruse de energie, in mod nediscriminatoriu, transparent, reciproc si profitabil pentru ambele parti’.
‘Suntem interdependenti, 24 la suta din gazele noastre provin din Rusia, dar banii pe care ii platim pentru aceste gaze reprezinta 18 la suta din PIB -ul sau’, a explicat unul dintre autorii studiului.
De la Moscova pare sa vina aceeasi idee, dar presedintele rus a lasat sa se inteleaga anumite conditii. Vladimir Putin cere pentru companiile ruse accesul pe piata europeana in schimbul participarii companiilor europene la extractia si retelele rusesti de transport de hidrocarburi.
‘Prietenii nostri europeni ne cer sa le permitem accesul la energie, sufletul economiei ruse’, a afirmat Putin la o intalnire cu directorii agentiilor de informare din statele din G8 (Grupul celor opt state puternic industrializate), a carui presedintie este detinuta anul acesta de Rusia.
‘Dar, atunci, si statele europene vor trebui sa ne dea voie in principalele sectoare ale economiei lor’, a subliniat liderul rus la o reuniune organizata la resedinta sa din Novo-Ogariovo, in afara Moscovei, potrivit agentiei ‘Interfax’.
In paralel, autorii studiului au in vedere consolidarea aliantelor cu Norvegia, Algeria, Turcia si Ucraina, astfel incat sa se formeze o piata regionala capabila sa evite situatiile de criza, precum cea provocata de Rusia la inceputul anului, cand a intrerupt furnizarea de gaze.
In ceea ce priveste eficienta si securitatea pietei energetice, studiul traseaza ca actiune prioritara diversificarea, nu numai a surselor energetice, dar si a rutelor de transport. De asemenea, militeaza pentru utilizarea imprumuturilor de la Banca Europeana de Investitii sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, in vederea accelerarii construirii gazoductelor si oleoductelor planificate in Nordul Africii, Orientul Mijlociu, Marea Caspica, Rusia, Norvegia si Asia Centrala.
Studiul, intitulat ‘O politica externa in serviciul intereselor Europei in domeniul energetic’, va fi dezbatut de sefii de state si de guverne in zilele de 15 si 16 iunie.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *