Stiri si noutati

UE majoreaza valoarea estimarilor de crestere economica pentru trimestrele doi si trei, in zona euro

“”>Uniunea Europeana a majorat valoarea estimarilor de crestere economica a zonei euro pentru trimestrele doi si trei la 0,5 – 0,9 procente, ca urmare a cresterii indicilor corelati increderii in mediul de afaceri si increderii consumatorilor, informeaza AP.
Cresterea economica a zonei euro a fost de 0,6 procente, in trimestrul unu, a anuntat agentia Eurostat, fapt care ar putea conduce la majorarea ratei dobanzii de referinta, la intrunirea Bancii Centrale Europene de saptamana viitoare.
Comisia Europeana se asteapta ca acest trend de crestere sa se prelungeasca, revizuind precedentele estimari care indicau o crestere intre 0,3 procente si 0,8 procente, pentru trimestrul doi iar pentru trimestrul trei o crestere intre 0,2 si 0,8 procente.
Pentru trimestrul patru, cresterea economica estimata este intre 0,4 procente si 1,0 procente.
Pentru intregul an, Comisia estimeaza o crestere economica a zonei euro de 2,1 la suta, mai mare decat cresterea de 1,3 procente din anul 2005.
Corpul executiv al UE a precizat ca, pe ansamblu, sentimentul legat de starea economiei a crescut pentru a sasea luna consecutiv, chiar daca indicele corelat climatului mediului de afaceri a scazut usor.
Cresterea preturilor la energie si cresterea economica au impins preturile in sus, luna trecuta, alimentand estimarile legate de cresterea ratei dobanzii.
Inflatia zonei euro este estimata la 2,5 procente, in mai, de la 2,4 procente, in aprilie si peste tinta de 2,0 procente a UE.
Cei mai multi analisti economici estimeaza o majorare a ratei dobanzii de referinta cu 0,25 la suta, la intrunirea BCE din 8 iunie. La momentul actual, rata dobanzii de referinta a BCE este de 2,5 procente.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *