Romania si Bulgaria ar putea beneficia, in perioada 2007-2009, de fonduri comunitare in valoare de circa 15 miliarde de euro, dintre care 1,3 miliarde reprezinta costurile ajutoarelor directe, a declarat, ieri, Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Comisia Europeana a prezentat, ieri, o propunere de pachet financiar pentru Romania si Bulgaria, aferenta perioadei 2007-2013. "Asteptam sa ni se comunice oficial valoarea fondurilor alocate. Pentru prima oara vom afla care este pachetul financiar destinat Romaniei in perioada urmatoare", a explicat Steriu. El a mai spus ca se asteapta ca suma alocata anual pentru dezvoltare rurala a celor doua state sa se ridice la circa un miliard de euro, din care circa 700 milioane de euro ar putea fi repartizati tarii noastre.
In ceea ce priveste subventiile directe acordate agricultorilor, Steriu a precizat ca negocierile vizeaza un nivel reprezentand 25-40% din valoarea ajutorului financiar acordat in UE, pentru primii ani de la aderare.
SAPARD va efectua platile catre beneficiari
Agentia SAPARD trebuie sa urgenteze efectuarea platilor catre beneficiari, astfel incat fondurile alocate pentru anul 2000 sa fie cheltuite in intregime, a mentionat Valeriu Steriu.
"Trebuie sa acceleram efectuarea platilor. Valoarea acestora s-a ridicat pana la sfarsitul anului trecut la doar noua milioane de euro, dintr-un plafon de 150 milioane de euro", a completat Steriu. El a precizat ca nu se pune in nici un caz problema pierderii fondurilor respective, ritmul platilor urmand sa creasca semnificativ in perioada mai-august. Printre masurile avute in vedere de Agentia SAPARD pentru impulsionarea derularii acestui program se numara descentralizarea activitatii institutiei, astfel incat deciziile sa fie luate si la nivel regional, pecum si realizarea unei campanii de promovare in mass-media.De asemenea, angajatii Agentiei se vor deplasa in zonele rurale pentru a furniza populatiei cat mai multe informatii cu privire la programele comunitare de finantare si modul de accesare a acestora. Premierul Adrian Nastase a avertizat, la videoconferinta cu prefectii, ca daca suma aferenta programului SAPARD in anul 2000 nu va fi cheltuita pana la sfarsitul anului, Romania risca sa returneze Comisiei Europene fondurile ramase. Premierul a criticat "intarzierile si disfunctionalitatile" care apar pe filiera implementarii proiectelor din cadrul Programului SAPARD, inclusiv unele aspecte negative in activitatea Agentiei SAPARD. Programul SAPARD are ca scop sprijinirea, in domeniul agriculturii si al dezvoltarii rurale, a tarilor central si est-europene, candidate la integrarea in Uniunea Europeana, respectiv pregatirea acestora pentru participarea la Politica Agricola Comuna si la Piata Unica.
Ieri dupa-amiaza, Parlamentul European a aprobat perspectivele financiare pentru perioada 2007-2009, prezentate de Comisia Europeana. Astfel, in perioada 2007-2009, tara noastra si Bulgaria vor primi finantari ce depasesc 15 miliarde de euro. In ceea ce priveste agricultura, Comisia a prevazut alocarea a 1,12 miliarde de euro in cadrul Politicii Agricole Comune, din care 732 milioane de euro pentru Romania si 388 milioane de euro pentru Bulgaria. Ajutoarele pentru agricultorii romani si bulgari vor reprezenta in 2007 aproximativ 25% din nivelul sumelor acordate fermierilor din cele 15 state membre UE. Sumele vor creste la 30% in 2008, 35% in 2009 si 40% in 2010. In ceea ce priveste ajutoarele directe, acestea au fost estimate la 1,31 miliarde de euro, in perioada 2007-2009, din care 881 milioane de euro pentru Romania si 431 de milioane de euro pentru Bulgaria. Restul pachetului financiar vizeaza dezvoltarea regionala.
Have something to add? Share it in the comments.