Stiri si noutati

UE nu este de acord cu fixarea datei pentru eliminarea subventiilor la exporturile agricole

    Uniunea Europeana nu are de gand sa cedeze in ceea ce priveste fixarea unei date, chiar si una conditionata, cu privire la eliminarea subventiilor guvernamentale pentru exporturile de produse agricole, atata timp cat nu va obtine angajamente de reciprocitate din partea celorlaltor tari implicate in acest dosar, au reafirmat, vineri, o serie de inalti responsabili europeni, care au participat la negocierile ce au loc cu ocazia conferintei ministeriale a Organizatiei Mondiale a Comertului, de la Hong Kong, informeaza AFP.
    "Avem senzatia ca in momentul in care vom accepta sa fixam o data, ne vom pierde pozitia de negociere si ne vom gasi pe un teren foarte alunecos", a explicat unul din acesti responsabili comunitari sub protectia anonimatului. O alta sursa din apropierea acestor negocieri, a dezvaluit ca subiectul fixarii unei date, in principiu anul 2010, in dosarul eliminarii subventiilor pentru exporturile agricole, a facut obiectul unor "discutii foarte aprinse" in cursul unor negocieri restranse care au avut loc in noaptea de joi spre vineri. Aceiasi sursa a indicat ca a fost vorba de o discutie de genul "UE impotriva tuturor", indicand ca pana si Elvetia, care este una din tarile cu agricultorii cei mai protejati de stat din grupul G10, pare dispusa sa accepte o data pentru eliminarea subventiilor.
    Oficialii europenii sustin ca o data conditionata pentru eliminarea subventiilor pentru exporturile agricole trebuie sa fie legata de progresele realizate in celalte aspecte referitoare la exporturilor agricole. Astfel, UE vrea ca SUA sa faca angajamente specifice cu privire la creditele pentru export si ajutoarele alimentare, toate acestea fiind de fapt mecanisme care ajuta, intr-o forma sau alta, la subventionarea fermierilor americani. In plus, UE vrea ca Australia, Canada si Noua Zeelanda sa puna punct puterii de monopol de care beneficiaza firmele lor nationale de comert, care le permite acestora sa manipuleze pretul cerealelor, in cazul Australiei si Candei, sau pretul produselor lactate, in cazul Noii Zeelande.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *