Stiri si noutati

UE si-a dublat deficitul balantei comericale in luna iulie

In luna iulie a acestui an Uniunea Europeana a inregistrat un deficit al balantei comerciale de 3,2 miliarde euro, aproape dublu comparativ cu luna precedenta, potrivit estimarilor preliminare date publicitatii marti de Oficiul European pentru Statistica, Eurostat, informeaza AP.
Potrivit Eurostat, valoarea totala a deficitului balantei comerciale a celor 25 de state membre UE a crescut de la 1,8 miliarde euro in luna iunie 2005, la 3,2 miliarde euro in luna iulie 2005. In luna iulie a anului trecut UE -25 a inregistrat un deficit al balantei comerciale de un miliard de euro. In ceea ce priveste grupul celor 12 state membre UE care sunt membre ale zonei euro, acestea au inregistrat in luna iulie 2005 un surplus al balantei comerciale de 7,2 miliarde euro, usor inferior comparativ cu cifrele inregistrate in luna precedenta.
Datele pe primele sase luni ale acestui an arata ca factura energetica a UE-25 a ajuns la 95,4 miliarde euro, in crestere cu aproximativ o treime comparativ cu perioada similara a anului trecut. In schimb, in aceiasi perioada, exporturile europene au crescut, in special in cazul exporturilor de echipamente si vehicule care au inregistrat un surplus de 46,1 miliarde euro.
In primul semestru al acestui an, deficitul balantei comerciale a UE in relatia cu China s-a majorat la 46,2 miliarde euro, pe masura ce importurile europene de produse "Made in China" au crescut cu 21 de procente iar cererea Chinei de produse UE a scazut usor. In aceiasi perioada, relatiile comerciale ale UE cu Rusia si India au crescut puternic, atat la capitolul importuri cat si la exporturi.
Intr-un top al tarilor membre UE, in prima jumatate a lui 2005 Germania a inregistrat cel mai mare surplus comercial cu 83,5 miliarde euro, urmata de Olanda, Irlanda si Suedia. In aceiasi perioada, Marea Britanie a inregistrat cel mai mare deficit al balantei comerciale din UE, cu 47,5 miliarde euro.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *