Stiri si noutati

UE si tarile vecine trebuie sa aloce 45 miliarde euro pentru noi rute de transport

Aproximativ 45 miliarde euro trebuie cheltuite pentru imbunatatirea rutelor de transport intre Uniunea Europeana si tarile vecine, daca se doreste imbunatatirea schimburilor comerciale bilaterale, a estimat miercuri un grup de experti intr-un raport catre Comisia Europeana.
Grupul a recomandat ca acesti bani sa fie cheltuiti pentru constructia de noi autostrazi, extinderea cailor navigabile si imbunatatirea rutelor maritime de-a lungul celor cinci coridoare transnationale de transport care leaga Uniunea Europeana de Rusia, Orientul Mijlociu si statele aflate pe coastele Marii Caspice si Marii Negre. Aproximativ 35 miliarde euro din costul total al acestor proiecte ar trebui sa fie finantat, in perioada 2005-2020, in principal prin sumele provenite de la bugetele tarilor implicate si de la institutiile financiare, inclusiv de la bugetul UE.
Unul dintre aceste proiecte vizeaza constructia unei adevarate "autostrazi maritime" care sa lege Marea Baltica de Canalul Suez via Oceanul Atlantic, Marea Mediterana si Marea Neagra. Crearea de proceduri si puncte comune de control a trecerii frontierei ar ajuta la eliminarea blocajelor administrative si ar fluidiza traficul. In plus, extinderea sistemului Galileo, in prezent in faza de proiect, precum si planurile vizand crearea unui sistem unificat de management al traficului aerian ar contribui si ele la cresterea volumului schimburilor comerciale.
Grupul UE- tarile vecine include 53 de state, din Albania si pana in Armenia, care alaturi de cateva din cele mai importante institutii financiare internationale, precum Banca Europeana de Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Mondiala spera sa gaseasca finantarea necesara pentru implementarea acestor proiecte.
Ministrii Transporturilor din UE si tarile mediteraneene vor analiza aceste recomandari cu prilejul reuniunii de la Marrakech (Maroc), programata a se desfasura in perioada 15-18 decembrie 2005.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *