Stiri si noutati

Ultima pomana pentru Tractorul: 1 milion $ pentru platile compensatorii

Dupa ce a recunoscut ca privatizarea Tractorul Brasov cu Grupul Landini a esuat, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va imprumuta societatea cu 30 miliarde de lei pentru platile compensatorii cuvenite celor 3.400 de salariati disponibilizati anul trecut. Ordonanta de urgenta aprobata in acest sens de Guvern stipuleaza ca suma provine din veniturile obtinute din privatizare, termenul de rambursare fiind de cinci ani, cu o perioada de gratie de 12 luni. Pana la sfarsitul lunii in curs, AVAS si conducerea uzinei Tractorul vor incheia contractul de imprumut, care va contine si o clauza conform careia documentul va fi reziliat daca societatea achita ratele scadente cu o intarziere mai mare de 15 zile fata de termenul stabilit.

In acest ultim caz, AVAS poate decide conversia in actiuni a imprumutului sau a sumei din imprumut care a ramas de restituit, cu toate accesoriile acesteia. Conversia in actiuni se realizeaza la valoarea nominala a unei actiuni a societatii Tractorul. Actiunile rezultate din conversie vor fi vandute de AVAS cu acordarea dreptului de preferinta cumparatorului participatiei statului la capitalul social al uzinei Tractorul sau succesorului legal al acestuia.

Grupul italian Landini si fosta Autoritate pentru Privatizare au incheiat, anul trecut, un contract pentru privatizarea uzinei din Brasov, societatea fiind iertata de datorii istorice impresionanate.

Recent, presedintele AVAS, Mircea Ursache (foto), a declarat ca are semnale clare din partea Concernului Landini, care nu ar mai fi interesat sa preia uzina brasoveana. Aceasta, cu toate ca toate clauzele rezolutorii ale contractului au fost indeplinite de partea romana, printre care amintim de acordarea transei a doua a subventiei de 45% pentru producatorii de tractoare si readucerea fabricii de scule in patrimoniul Tractorul. (C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *