Stiri si noutati

Un lant de firme din industria alcoolului a dat un tun de 3 milioane de dolari la buget

Carmen Neacsu

Intrat in vigoare la inceputul acestui an, antrepozitarea fiscala, sistem foarte restrictiv introdus la solicitarea Uniunii Europene in cadrul procesului de armonizare legislativa, incearca sa fie ocolit de firme evazioniste, care si-au adaptat din mers metodele de lucru la noile conditii. Un astfel de caz a fost recent instrumentat de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), valoarea prejudiciului adus bugetului de stat in numai cateva luni fiind de circa trei milioane de dolari.

Alcool volatilizat pe drum

Veriga principala a circuitului a fost societatea aradeana Interamerican Trading SRL, filiala Arad, cu obiect de activitate producerea de alcool etilic rafinat si cu calitatea de antrepozitar fiscal autorizat. Aceasta firma livreaza in regim suspensiv, la inceputul acestui an, 73.858 litri de "alcool tehnic" societatii buzoiene Proinvest 2000 SRL, care figura tot ca antrepozit fiscal. Marfa livrata avea, potrivit documentelor de insotire, o concentratie alcoolica medie de 86,5%. Transportul trebuia desigilat la sosirea in Buzau de catre reprezentantii Fiscului, care au refuzat, insa, acest lucru, intrucat in documentele de insotire nu era inscris cuantumul accizei datorate statului.

Potrivit ANAF, reprezentantii Proinvest 2000 au rupt sigiliile cisternelor, dupa plecarea echipei de control, savarsind astfel o infractiune. Analizele de laborator au demonstrat ca produsul spumant gasit ulterior in rezervoarele in care fusese transportat alcoolul are o concentratie alcoolica de doar 8,6%. Semnele de intrebare privind posibilitatea descarcarii pe parcurs a alcoolului sunt alimentate de faptul ca transportul a avut o zi intarziere. In plus, Interamerican Trading nu a evidentiat in facturile de vanzare cuantumul accizei, "urmarind permanent ca marfa sa fie in regim suspensiv", se arata in nota ANAF. Prin aceasta metoda de substituire a alcoolului s-a incercat diminuarea obligatiilor la plata privind acciza in valoare de 3,93 miliarde de lei. Amenda aplicata pentru neinscrierea distincta a valorii accizei a fost de un miliard lei.

"?Tendinta acestor societati este sa dispara dupa ce au acumulat mari datorii catre buget?, afirma Neculae Plaiasu, presedintele ANAF."

Acciza, principala tinta a evazionistilor

Fiscul a descoperit, ulterior, o adevarata retea de firme implicata in acte de evaziune, impreuna cu Interamerican Trading Arad. Prima este Vinalcool Prod SRL Calarasi, care a avut menirea de a acumula datorii in favoarea celorlalte societati din lant, potrivit ANAF. Vinalcool Prod factura catre alte societati un produs alcoolic pentru care datora legal acciza catre stat – pe care insa nu o achita -, in favoarea clientilor care beneficiau de deducerea accizei astfel inregistrate.

In decembrie 2003, Vinalcool Prod cumpara melasa si zahar de la Interamerican Trading Arad, L.B. International Trading SRL Bucuresti si Continental Best Calarasi, materii prime care au fost prelucrate de firma Arvinex Distribution SRL Arad. Acesta din urma avea inchiriate spatiile de productie si utilajele chiar de la Interamerican Trading Arad. Ambele societati functionau in aceeasi incinta, iar prelucrarea s-a realizat in baza unui contract de prestari servicii intre Arvinex Distribution Arad si Vinalcool Prod. In urma prelucrarii, a rezultat un produs intermediar din care se obtine alcoolul, care nu este accizat.

Etapa intermediara nu se intalneste de obicei in obtinerea alcoolului, din melasa si zahar rezultand direct alcool. Astfel, conform ANAF, o cantitate de 105.350 hectolitri de "bautura fermentata nedistilata", echivalent a 8.623.320 grade Dall, a fost transmisa catre Vinalcool Calarasi, care a refacturat-o catre Arvinex Arad, Costas Drinks GMB Ilfov, Biami SRL Sibiu si din nou Interamerican Trading Arad. Fiecare dintre aceste societati a dedus, pe baza facturilor primite, acciza aferenta. Valoarea totala a acesteia a fost de 55,6 miliarde de lei, corespunzatore unui nivel al facturilor de 121,9 miliarde lei.

Actionari la o firma off-shore

Iese insa din tipare modalitatea de decontare, pentru care au fost utilizate ordine de plata si bilete la ordin, avand drept scop crearea unei obligatii de plata a Vinalcool Prod fata de societatile achizitoare, pe baza unui flux financiar asemanator celui de compensare. Practic, s-au facturat actiuni ale unei companii americane, First American Import/Export Corporation din Oregon, stat declarat "paradis fiscal". Cele 3,3 milioane de actiuni au fost achizitionate, nu prin intermediul bursei, de administratorul SC Continental Best SRL Calarasi, care le-a facturat in nume propriu, ca si persoana fizica, catre o serie de alte societati. Este vorba de Vinalcool Calarasi -400.000 actiuni, Costas Drinks Gmb SRL-400.000 actiuni, Interamerican Trading SRL Arad-2.000.000 actiuni si Biami SRL Sibiu-500.000 actiuni. Ulterior, actiunile de la ultimele patru societati au fost refacturate tot catre Vinalcool Prod, care a intrat in proprietatea tuturor celor 3,3 milioane de actiuni la firma americana. Aceste actiuni au acoperit aproape intreaga suma ce trebuia obtinuta in schimbul "livrarii de marfa". De remarcat ca administratorul Continental Best figureaza in acte ca avand domiciliul chiar in imobilul in care locuieste asociatul unic si administratorul Vinalcool Prod. Prin acest mecanism, platile au fost canalizate spre administratorul Continental Best, cele 100 miliarde de lei pe care acesta le-a incasat reprezentand, cu aproximatie, contravaloarea accizei facturate de Vinalcool catre cele patru societati implicate in tranzactie, precizeaza ANAF.

Lantul se inchide

Prin acest mecanism, Vinalcool Calarasi a adunat mari datorii catre bugetul de stat – 77 miliarde de lei la accize, iar la impozit pe profit si TVA , 19 miliarde de lei. Pentru a ascunde obiectul tranzactiei, "bautura fermentata nedistilata" beneficia si de rambursarea accizei aferente intrarilor de produse in gestiune. Cele patru societati aveau nevoie de o iesire a altor tipuri de produse, care sa nu fie accizabile. Otetul a fost solutia aleasa, mai ales ca, teoretic, acesta ar fi putut fi facut din acel produs intermediar. Aici intervine societatea Arvinex, neautorizata pentru prelucrarea bauturilor alcoolice, care "a transformat" intr-o singura zi 517 tone de "bautura fermentata nedistilata" in 490 tone de otet. Cantitatile de otet produse la Arvinex , care nici nu detinea in patrimoniu mijloacele fixe necesare prelucrarii otetului in asemenea cantitati si care nu avea licenta pentru fabricarea acestui tip de produs, au fost ? vandute ? de catre trei dintre firmele care au cumparat actiunile companiei americane. "In urma acestui mecanism ingenios de fraudare a bugetului de stat, se poate observa ca Vinalcool Prod Calarasi a fost ?incarcata? cu multe obligatii fiscale, datorita tranzactiilor fictive derulate prin aceasta, fiind asemanatoare unui paravan dupa care se camufleaza un intreg lant evazionist. Tendinta acestor societati este sa dispara dupa ce au acumulat mari datorii catre buget", a declarat Neculae Plaiasu, presedintele ANAF.

Fiscul a instituit sechestru si poprire asiguratorie fata de Vinalcool Prod Calarasi, fiind sesizate si organele de urmarire penala pentru continuarea cercetarilor si stabilirea gradului de vinovatie a persoanelor implicate in acest circuit.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *