Stiri si noutati

Un leu tare are nevoie de sustinerea unor branduri rom?nesti puternice, afirma Adrian Vasilescu

Procesul de denominare se refera in prima etapa, cea in derulare, la un leu greu, apoi la un leu tare si in cele din urma, la trecerea la moneda euro. La un leu tare vom putea ajunge prin sustinerea monedei cu o serie de branduri romanesti puternice, a aratat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, miercuri, in cadrul seminarului EU-COFILE, de la Sinaia.
"Pentru un leu tare trebuie sa vedem, dincolo de politicile monetara sau fiscala, trebuie sa vedem ce branduri corelam cu acest leu", a accentuat consilierul guvernatorului BNR. De asemenea, un leu tare are nevoie de dobanzi cu aproximativ 1,5 puncte procentuale peste cele mai puternice dobanzi din zona euro, de un curs valutar care va trebui sa intre pe un culoar stabil, o rata a inflatiei mai mare cu pana la 1,5 puncte procentuale, sau egala, cu inflatia primelor trei tari din zona euro, a explicat consilierul guvernatorului.
Adrian Vasilescu a facut referire la momentul 1947, cand leul romanesc era moneda cea mai bine acoperita, fiind sprijinita de elemente precum petrolul, care a atras investitii straine pentru rafinarii, locomotivele Malaxa, avioanele IAR, care incorporau investitii straine si inteligenta romaneasca, si faina.
Numai prin investitii straine, Romania poate asigura un echilibru intre consum si productia de pe piata interna, a mai aratat Vasilescu. In prezent, consumul este sustinut de salarii, care cresc real, de cota unica, de banii intrati in tara de la forta de munca romaneasca din strainatate, cat si de creditele de la banci. Referitor la acest ultim aspect, Adrian Vasilescu a aratat ca, in Japonia, introducerea creditului bancar a dus la o grija deosebita pentru munca a populatiei.
Vasilescu a trecut in revista principalele cifre care au marcat denominarea leului pana in prezent. Au fost pusi in circulatie 300 de milioane RON, care cantaresc 760 de tone, respectiv 640 de tone de monede si 120 de tone de bancnote. Concluziile de pana in prezent arata ca cele mai cautate bancnote sunt cele de 10 si 50 de RON. De asemenea, din cele 3.000-3.500 de bancomate, aproximativ 500 ofera lei noi. Bancnotele si monedele ROL nu pot fi schimbate, potrivit legii, la ghiseele bancare, decat incepand cu 1 decembrie 2006. In prezent BNR efectueaza 46 la suta din platile zilnice cu RON.
"Sper ca la 1 ianuarie 2007 sa intram in UE si, in acelasi timp, sa trecem la folosirea exclusiva a leului nou, iar apoi sa ne ocupam de leul tare", a mai spus Adrian Vasilescu.
Seminarul EU-COFILE este organizat de BNR, impreuna cu ARB si Alpha Bank.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *