Stiri si noutati

Un miliard de euro in capitaluri speculative au intrat in CEE anul trecut

Peste un miliard de euro in noi capitaluri speculative au intrat in Europa Centrala si de Est (CEE) anul trecut, contributia principala avand-o trei importante fonduri de investitii, infomeaza MTI, citand un articol aparut vineri in publicatia ungara "Vilaggazdasag".

Potrivit publicatiei citate, investitiile sigure demarate pana acum in noile tari membre ale Uniunii Europene au determinat unele dintre cele mai importante fonduri de pensii nord-americane sa intre si ele pe aceasta piata si sa ofere capital investitorilor speculativi care sunt prezenti deja pe aceasta piata. Astfel, numai in 2004, trei fonduri de investitii, Emerging Market Partners, Enterprise Investors si Advent International au investit impreuna aproximativ 1,13 miliarde euro in CEE. Majoritatea acestor fonduri s-au indreptat spre sectoarele telecomunicatiilor, IT si industriile procesatoare. Astfel, in Ungaria, Advent International a investit in Danubius Radio, furnizorul de solutii software Synergon si furnizorul de Internet Elender.

La randul sau, publicatia londoneza "Financial Times" subliniaza ca fondurile de investitii cauta piete cu o mare stabilitate macroeconomica si in care este putin probabil sa fie nevoite sa adopte decizii bruste si neasteptate. De aceea, aceste fonduri evita piete de tipul Rusia, unde luptele dintre autoritati si oligarhi provoaca modificari importante de la un moment la altul. Din acest punct de vedere calitatea de tara membra a Uniunii Europene este o calitate importanta, fiind vazuta ca o garantie a sigurantei pentru investitiile acestor fonduri.

In paralel, activitatile fostului lider in domeniul investitiilor in regiunea CEE, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a investit 1,5 miliarde dolari in regiune, au stagnat. Insa, alaturi de acesti mari investitori, exista si unii de talie mai mica, dar care joaca un rol la fel de important, avand o influenta determinanta.  

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *