Stiri si noutati

Vacantele in tara se scumpesc cu 10%, iar cele in strainatate se ieftinesc

Carmen Neacsu

Grecia, Spania, Turcia si Egiptul raman si in acest an in topul destinatiilor de vacanta preferate de turistii romani, apreciaza reprezentantii agentiilor de turism, prezenti ieri la cea mai mare manifestare in domeniu, Targul National de Turism (TNT). Operatorii spun ca numarul romanilor care-si vor petrece vacanta in strainatate in 2005 va creste cu circa 10% fata de anul trecut. La TNT sunt prezentate oferte externe si interne pentru toate buzunarele, fiind insa evident faptul ca unele destinatii externe au tarife la care cele autohtone capituleaza din start.

17 milioane lei, sejur de 4 stele la Mamaia

Tarifele hotelurilor de pe litoralul autohton vor fi, si in acest an, la niveluri comparabile cu cele practicate in statiuni de renume ale mapamondului. Diferenta este data, din nefericire in multe cazuri, de calitatea serviciilor si de faptul ca, pentru destinatiile externe, pachetele au incluse in tarif si transportul. De remarcat ca, pentru desinatiile interne preturile sunt, in medie, cu circa 10% mai mari fata de cele practicate in sezonul estival 2004. In conditiile in care pretul pachetelor de servicii turistice pentru destinatiile externe a ramas aproximativ la aceleasi niveluri fata de anul trecut, iar cursul monedei unice europene s-a depreciat fata de leu, devine si mai evident faptul ca vacantele in strainatate devin si mai convenabile. "Majorarile de preturi de pe litoral acopera rata inflatiei. In cazul pachetelor turistice in strainatate, agentiile au pastrat in mare parte tarifele in euro de anul trecut, dar, tinand cont de deprecierea monedei europene fata de leu, aceste lucru inseamna o scadere a preturilor in lei", a declarat ieri presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu. Astfel, la un hotel de patru stele din Mamaia, un pachet de servicii cuprinzand sapte nopti de cazare, in regim demipensiune, va costa, in varf de sezon, intre 13,5 si 17 milioane de lei. Exista posibilitatea inchirierii unor apartamente cu doua dormitoare si un living, catalogate la patru stele, contra unor sume care se invart in jurul a 5,4-6 milione de lei pe zi, bani in care nu este inclus micul dejun, dar se asigura curatenia. In acelasi timp, la trei stele, tot in Mamaia, sapte nopti cu demipensiune costa in jur de 10,5 milioane de lei, ca la doua stele, tot in perioada de maxima cerere, tarifele sa varieze intre 6 si 8 milioane de lei.

Mai ieftin in Bulgaria

In Bulgaria, o zi la un hotel de patru stele, in sistem all inclusive, costa, in varf de sezon, 55 euro, in timp ce la categoria trei stele, tot all-inclusive, puteti huzuri cu 40 euro/zi. La patru stele, regim demipensiune, la Albena, o zi in regim demipensiune costa 40-44 euro, in timp ce la trei stele un pachet costa intre 32 si 38 euro.

Statiunile turcesti si cele spaniole, in top

La Targul de Turism, agentiile au anuntat o multitudine de oferte care surprind prin nivelul scazut al tarifelor, dar si prin multitudinea si ineditul destinatiilor. Astfel, incepand din aceasta vara, se organizeaza curse charter si spre Salonic si Mallorca. Ca si destinatiile, tarifele sunt ademenitoare. Astfel, pentru sapte nopti de cazare la hoteluri de doua stele, sistem demipensiune si transport cu avionul pana la Mallorca, veti plati 195 euro/persoana. In aceleasi conditii de cazare, potrivit Cristinei Irimia, director de marketing al unei agentii de turism, se pot alege destinatii precum Costa Brava – cu 188 euro/persoana, Costa del Sol, de la 389 euro, Paralia, de la 99 euro, Antalia, de la 192 euro. Pentru categoria trei stele, tarifele urca in medie cu 20 euro/pachet. Spania ramane si in acest an una dintre destinatiile preferate de turistii romani, ne-a declarat Roxana Balcescu, patroana unei agentii de renume. "Pentru turistii care-si indreapta atentia catre aceasta tara, agentia noastra propune o serie de oferte speciale charter pentru destinatii precum Calella, Lloret de Mar sau Santa Susana". In mod cert, una din cele mai frecventate destinatii externe – Turcia – va ramane si anul acesta in topul vacantelor. Pana in octombrie, vor zbura chartere in Antalya, Bodrum si Kusadasi. Tentanta este si oferta petrecerii a opt zile de vis in pensiunile din Austria, la numai 390 euro/persoana, regim demipensiune la trei margarete.

Agentiile ataca piata cu destinatii noi

Concurenta acerba de pe piata serviciilor turistice a condus la diversificarea mai mult decat substantiala a ofertei. Astfel ca sunt oferite noi destinatii, precum Rhodos, Siria si Iordania (unde opt zile costa de la 780 euro/persoana in sus). Pentru romanii care-si permit, agentiile pun la bataie sejururi in locuri indepartate: Australia si Noua Zeelanda (care pornesc de la 4.900 euro/20 zile), Alaska (de la 1.500 euro/10 zile), Miami (de la 60 euro/persoana/zi la trei stele), safari in Nairobi-Masai Mara-Lake Nakuru-Aberdares (sase zile, la tarife cuprinse intre 530 si 620 euro). Nu in ultimul rand, cei care doresc sa patrunda misterele civilizatiei incase pot vizita Peru si Bolivia, platind circa 2.000 euro/persoana – 12 zile.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *