Stiri si noutati

Valentin Lazea: Politicile monetare, insuficiente pentru scaderea inflatiei

Consuela Stegarescu

In prezent, oficialii Bancii Nationale (BNR) nu pot aprecia daca tinta de inflatie pentru acest an, stabilita la 9%, poate fi atinsa. "Rezultatul pe luna ianuarie nu este prea grozav, daca ne uitam la tinta pe anul intreg. Trebuie sa mai asteptam un timp pentru a judeca in ce masura tinta de 9% este sau nu fezabila", a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea, intr-un interviu acordat Radio France International si citat de Rador. Pentru a atinge tinta propusa este necesar un mix de politici, nu numai cele din sectorul monetar, ci si din sectoarele fiscal si salarial, a subliniat Lazea.

Politicile monetare isi fac efectul in timp, dupa aproximativ doua-trei luni. Reducerea ratei cu cinci puncte procentuale in acest an trebuie sa fie mai ambitioasa decat cea din anul trecut, cand aceasta a fost redusa de la circa 17,8% la 14,1%, a mai spus Lazea.

Normele BNR, evidentiate prin lipsa altor masuri

Numai 20% din deficitul cont curent inregistrat in 2003 a fost cauzat de importurile de bunuri de folosinta indelungata, ca de exemplu frigidere, aparate electrocasnice, automobile. "BNR raspunde de acest segment al economiei si isi face datoria pe segmentul ei. (…) Normal era ca toate institutiile care au contribuit la marirea importurilor sa ia masuri pe domeniul lor si atunci poate ca nu ar fi iesit in evidenta atat de tare masura BNR" (n.n., normele de creditare), a afirmat Lazea. Rata de crestere a creditelor a fost de numai 2% in termeni reali, luna ianuarie, dar este prematura o generalizare pe tot anul in functie de aceasta cifra. Un ritm de crestere cu 15-25% in termeni reali a creditului este considerat acceptabil in acest an, a precizat economistul-sef al BNR. Pe de alta parte, el a atras atentia ca, anul trecut, consumul inregistrat s-a bazat pe retragerea depozitelor constituite in banci. "Consumul ce mananca din substanta economisirii nu poate dura la infinit, iar in timp oricum va trebui replatit sau acoperit dintr-o alta economisire", a subliniat oficialul BNR.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *