Stiri si noutati

Valoarea creditelor pentru firme si populatie a crescut cu 70% in 2003

Valoarea creditelor acordate de banci firmelor si populatiei a crescut in 2003 cu 69,79% pana la 305.000 miliarde lei, din care aproape un sfert reprezinta imprumuturi angajate de persoane fizice, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

In termeni reali, creditul neguvernamental a avansat cu 48,8%. Numai in luna decembrie, imprumuturile destinate societatilor comerciale si populatiei au urcat cu 6%. La sfarsitul anului trecut, bancile aveau in sold credite pentru populatie in suma de 75.000 miliarde lei, cu 10% mai mult fata de luna noiembrie. Mai mult de jumatate din imprumuturi au fost contractate pentru consum, in timp ce finantarile ipotecare au totalizat 19.000 miliarde de lei. In ultima luna din an, soldul creditelor de consum a crescut cu 4.000 miliarde de lei, in timp ce pentru cumpararea de locuinte au fost eliberate imprumuturi in suma de 1.000 miliarde lei.

Pe ansamblul sistemului bancar, creditele restante si indoielnice, inclusiv cele provizionate au insumat 5.300 miliarde de lei, reprezentand 1,73% din totalul soldului de credite neguvernamentale. Totalul creditelor in activul bilantier cumulat pe intreg sistemul bancar este de aproape 50%. Ascensiunea rapida a creditului neguvernamental a ingrijorat expertii Fondului Monetar International si reprezentantii BNR. Incepand din luna august, BNR a majorat in trei randuri dobanda, de la 18,25% la 21,25%. De asemenea, banca centrala a emis o serie de norme prudentiale privind creditarea persoanelor fizice, mai ales in absenta unui Birou de credit. Normele vor intra in vigoare de la 1 februarie. Ele limiteaza expunerea unui imprumutat la 30-35% din venitul net si obliga bancile sa solicite garantii sau giranti in cazul creditelor de consum. Pentru creditele imobiliare, bancile nu vor putea acoperi mai mult de 75% din valoarea unei locuinte.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *