Stiri si noutati

Valoarea tranzactiilor la BRM a crescut cu 25 la suta in primele trei trimestre

Valoarea totala a tranzactiilor derulate la Bursa Romana de Marfuri /BRM/, in primele trei trimestre ale anului in curs, a crescut cu aproximativ 25 la suta fata de perioada similara din 2004, BRM si terminalele sale operationale organizand pana in prezent 1.244 de proceduri a caror valoare a depasit 360 de milioane de dolari.
Potrivit unui comunicat al BRM, aceste rezultate se datoreaza atat extinderii in teritoriu a serviciilor ringului bursier prin infiintarea de noi terminale, dar si consolidarii imaginii institutiei in contextul economic actual.
Valoarea totala a diferentelor favorabile de pret obtinute pentru autoritatile contractante ale BRM a crescut fata de aceeasi perioada a anului 2004 cu aproape 100 la suta, de la peste 22 milioane de dolari anul trecut, la aproximativ 44 milioane de dolari in 2005, ceea ce reprezinta o imbunatatire medie a pretului de pornire din cadrul licitatiei cu strigare de 10,82 la suta, in termeni reali.
Cele mai importante valori de tranzactionare au fost inregistrate pentru SNTFC CFR Calatori, care a tranzactionat in ringul bursier peste 71 milioane de dolari, SNTFM CFR Marfa, cu o valoare a achizitiilor si vanzarilor de peste 66 milioane de dolari, Regia Autonoma de Transport Bucuresti, care se situeaza pe locul trei in topul ordonatorilor BRM datorita unei valori de tranzactionare de aproximativ 36 milioane de dolari.
Potrivit BRM, fara a lua in calcul procedurile de achizitie si vanzare de produse petroliere organizate in anul 2004 pentru compania Petrom, trendul inregistrat de sistemul achizitiilor si vanzarilor pus la dispozitie de catre BRM este unul ascendent, cu multiple oportunitati de creare de piete spot specializate pentru cele mai diversificate marfuri.
In teritoriu, cele 12 terminale active pana in prezent ale Bursei Romane de Marfuri au organizat proceduri de achizitie si vanzare de marfuri si servicii in valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari. In functie de acest criteriu, topul terminalelor BRM situeaza pe primul loc punctul de lucru de la Cluj, care organizat proceduri de achizitie si vanzare de aproximativ opt milioane de dolari. Printre cei mai activi ordonatori ai ringului clujean se numara DRDP Cluj, SNTFC CFR Calatori, SISEE Electrica Transilvania Nord.
Pe locul doi in topul terminalelor BRM se situeaza punctul de lucru de la Iasi, care a organizat in primele noua luni ale lui 2005, 113 proceduri de achizitie si vanzare in valoare de peste 6,5 milioane de dolari. Cele mai multe licitatii au fost organizate pentru DRDP Iasi, SNTFC CFR Calatori, precum si in cadrul parteneriatului public – privat incheiat impreuna cu spitalele din Iasi.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *