Stiri si noutati

Vama ungara a interzis transportul de colete pentru care nu se plateste taxa vamala si a alimentelor necontrolate sanitar-veterinar

“”>Directia Regionala Vamala a Regiunii de Nord a Ungariei, cu sediul la Debrecen, a transmis Consulatului General al Romaniei la Szeged o informare privind regimul de transport a coletelor si alimentelor spre spatiul Schengen.
Controlul vamal al bagajelor cetatenilor romani care se indreapta spre Uniunea Europeana in scopul prestarii de activitati lucrative solicita foarte mult timp lucratorilor vamali, deoarece microbuzele care transporta in medie 3-5 persoane de cetatenie romana, pe langa bagajele personale ale acestora, transporta un numar insemnat de alte colete. Acestea sunt destinate muncitorilor romani care lucreaza in spatiul UE, iar continutul lor este, de regula, necunoscut transportatorului, precizeaza DRVRNU.
Coletele sunt inscriptionate cu numele si adresa destinatarului. S-a constatat ca, in cazul acestor pachete, este vorba practic, despre un serviciu de coletarie, pentru efectuarea caruia transportatorii de persoane nu sunt abilitati, documentele legale insotitoare fiind inexistente.
‘Bagaj personal’ inseamna totalitatea bagajelor pe care calatorul le poate prezenta autoritatilor vamale in momentul sosirii sale pe teritoriul vamal al Uniunii, precum si orice bagaj pe care-l prezinta acestor autoritati intr-un moment ulterior, presupunand ca poate fi facuta dovada ca la momentul inceperii calatoriei, calatorul sau societatea care l-a transportat pe teritoriul Uniunii, l-a inregistrat drept bagaj insotitor, se precizeaza in informare.
Bagajele (coletele) avand ca destinatar o alta persoana decat calatorul, dar care se regasesc in bagajul personal al acestuia din urma nu pot fi scutite de taxa vamala. Astfel de colete trebuie transportate pe cale postala sau de catre o companie de transporturi, cu indeplinirea formalitatilor legale.
Acele autovehicule in cazul carora pachetele transportate nu pot fi scutite de taxe vamale, respectiv transporta marfuri care nu corespund normelor referitoare la importul produselor de origine animala (carne si produse din carne, lapte si produse lactate) nu pot intra in tara.
Oficiul vamal va refuza intrarea pe teritoriul Ungariei a unor astfel de autovehicule si a calatorilor lor.
Datorita riscului introducerii in Uniunea Europeana a unor boli de catre calatori, introducerea carnii si a produselor din carne, a laptelui si a produselor lactate de catre persoanele particulare nu este permisa, exceptie facand laptele praf destinat sugarilor, alimentele destinate sugarilor si alimentele speciale necesare din motive medicale, daca aceste alimente nu necesita racire inaintea consumarii, sau este vorba de produse de marca inregistrata amabalate si ambalajul este intact.
Pot fi introduse in Uniunea Europeana carne, produse din carne, lapte sau produse lactate, daca au fost procurate din partea serviciului veterinar oficial din tara de origine toate documentele necesare care sa dovedeasca faptul ca marfa corespunde cerintelor de introducere pe teritoriul Uniunii Europene.
Orice alt fel de carne, produse din carne, lapte si produse lactate care nu corespunde acestor norme trebuie predate la sosirea la frontiera UE, in vederea distrugerii de catre autoritati.
Alimentele de provenienta animala in afara carnii, produselor din carne, laptelui si produselor lactate, daca introducerea acestora este permisa, pot fi detinute, fara obligatia declararii in vederea controlului sanitar-veterinar, intr-o cantitate de cel mult 1 kg.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *