Stiri si noutati

Vechile emitatoare radio vor fi inlocuite pana in 2005

Romania va avea una dintre cele mai moderne retele de emitatoare radio din Europa, pana la sfarsitul anului 2004, urmand sa fie create doua retele nationale cu acoperire de 99,9%, una in unde medii si una in unde ultrascurte, a anuntat, ieri, ministrul comunicatiilor, Dan Nica, citat de Radio Romania Actualitati .

O data cu finalizarea acestui proiect, programele Societatii Romane de Radiodifuziune vor putea fi receptionate pe aproape intreg teritoriul tarii, cu o calitate a auditiei foarte buna si la costuri mult mai reduse. Programul de modernizare a emitatoarelor este derulat de Ministerul Comunicatiilor si pus in practica de Societatea Nationala de Radiocomunicatii. Emitatoarele noi sunt americane, de tip Harris, finantarea fiind asigurata de Banca de Export-Import a SUA, printr-un credit de 80 milioane de dolari, garantat de Guvernul Romaniei.

In prima etapa a programului de modernizare au fost incluse emitatoarele radio din zona Banatului. "Pe langa asigurarea accesului fiecarui cetatean al tarii la un post de radio, este vorba de calitate. Am avut probleme foarte mari pentru ca, pe de o parte, aceste retele, care au fost proiectate acum 40, chiar 50 de ani nu au acoperit intreg teritoriul Romaniei, fiind in acelasi timp si mari consumatoare de energie. Emitatorul pe care il oprim astazi (n.tr.- ieri) in Timisoara consuma energie electrica cat un cartier de locuinte", a mentionat Nica. Noul emitator va intra in functiune la sfarsitul lunii iunie, avand un consum de energie electrica redus la jumatate. Dupa Banat,vor fi inlocuite emitatoarele cu consumuri energetice foarte mari din zonele Iasi, Jiului si Cluj. (A.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *