Stiri si noutati

Vehiculele de peste 3,5 tone vor fi dotate cu limitatoare de viteza

Marilena Dan

Autovehiculele de transport marfa de peste 3,5 tone vor trebui echipate, pe langa tahografe, si cu limitatoare de viteza, masura fiind prevazuta in calendarul stabilit de autoritati in baza acquis-ului comunitar, se arata intr-un proiect de ordonanta ce va fi supus aprobarii Executivului.

Conform Legii 222/2003, nici un agent economic din domeniile reparatii, reconditionari, montari, verificari si etalonari ale componentelor si echipamentelor vehiculelor rutiere, inclusiv a tahografelor si a limitatoarelor de viteza, nu-si poate desfasura activitatea daca nu este autorizat in acest sens de Registrul Auto Roman (RAR), organism aflat in subordinea Ministerului Transporturilor (MTCT). Activitatea de autorizare se desfasoara prin toate cele 41 de reprezentante ale RAR.

Potrivit proiectului de ordonanta, "utilizarea unor tahografe fara aprobare de model, defecte sau desigilate, a unor tahografe montate si/sau reparate de agenti economici neautorizati ori a unor tahografe neverificate sau cu termenul de valabilitate depasit" va constitui contraventie, sanctionata cu amenzi intre 4 si 10 milioane de lei, aplicabile operatorilor de transport.

In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a noii legi, ministrul transporturilor va emite un ordin referitor la modul de aplicare a sanctiunilor pentru operatorii straini care incalca normele privind stabilirea perioadelor de conducere si a perioadelor de odihna ale conducatorilor vehiculelor care efectueaza transporturi rutiere. Totodata, in termen de 90 de zile de la aparitia legii, Ministerul Economiei – prin Biroul de Metrologie Legala – va actualiza normele privind aprobarea de model a tahografelor, foliilor de inregistrare si cartelelor pentru tahografe.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *