Stiri si noutati

Venituri de 1.000 USD – conditie la obtinerea unui credit ipotecar

Marius Guta

Din 2004, creditele ipotecare vor putea fi obtinute doar de persoanele care au venituri lunare de cel putin 1.000 de dolari. Potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in urmatoarele doua saptamani Consiliul de Administratie al bancii centrale va adopta o serie de masuri vizand restrangerea creditelor pentru populatie. "Una dintre aceste masuri vizeaza reducerea ratei la 30% din venituri, fata de 50% cat este in momentul de fata", a spus Mugur Isarescu. Concret, acest lucru inseamna ca persoanele care doresc sa contracteze un imprumut trebuie sa aiba venituri de trei ori mai mari decat rata.

Avans de 35% din valoarea imprumutului

Cel mai mult vor avea de suferit persoanele care si-au propus cumpararea sau construirea unei locuinte prin intermediul unui credit imobiliar sau ipotecar. In contextul in care la acest tip de credite ratele sunt de 300-400 de dolari, veniturile necesare vor depasi 1.000 de dolari. In plus, BNR va lua in discutie si majorarea avansului pentru aceste credite. Astfel, potrivit unor surse din cadrul bancii centrale, "in privinta creditului ipotecar, cel mai probabil se va fixa un avans mai ridicat, de 30 – 35% din valoarea constructiei sau a locuintei cumparate".

Asigurarea de viata e obligatorie

In plus, la toate aceste cheltuieli se adauga si comisioanele bancare. Pentru a avea o imagine cat mai apropiata de realitate va vom prezenta comisioanele "standard", care pot diferi, insa, de la o banca la alta. Acestea sunt: comisionul de analiza a dosarului, care este de minimum 100.000 lei; comisionul de gestionare a creditului, care este de cel putin 1% din valoarea creditului contractat; comisionul pentru eliberare de numerar, care este stabilit, in general, la 0,5% din valoarea creditului. Unele banci percep si un comision pentru plata anticipata a creditului, care poate ajunge pana la 2% din valoarea imprumutului. In plus, nu trebuie omisa nici taxa pentru deschidere de cont, care poate ajunge chiar la cateva sute de mii de lei. De asemenea, inca un element care determina cresterea semnificativa a cheltuielilor "aditionale" aferente contractarii unui imprumut bancar il reprezinta asigurarea de viata, pe care bancile o solicita la acordarea creditului. Primele de asigurare pot ajunge, in cazul persoanelor in varsta, pana la 14% din valoarea creditului. Evident, acestea difera in functie de varsta solicitantului, precum si in functie de societatea de asigurare.

Se accepta si veniturile din chirii

In general, pentru acordarea de credite ipotecare, bancile pretind ca solicitantul sa aiba varsta de minimum 25 de ani si de maximum 55 de ani. De fapt, conditia standard este ca varsta solicitantului, adaugata la perioada de acordare a creditului sa nu depaseasca varsta de pensionare. In ceea ce priveste veniturile, acestea trebuie sa provina, in primul rand, din salarii, fapt dovedit prin contractul de munca incheiat pe perioada nedeterminata. O alta conditie o reprezinta stabilitatea locului de munca, cele mai multe banci pretinzand o vechime in munca de cel putin doi-trei ani in cadrul aceleiasi companii. Sunt acceptate si veniturile din chirii sau din dividente. In aceasta situatie este necesara o copie a contractului de inchiriere sau a documentelor eliberate de Administratia Financiara din care sa rezulte plata impozitului pe venitul global, in cazul dividendelor.

"Preturile caselor vor scadea"

Potrivit unor surse din piata bancara, ce au dorit sa-si pastreze anonimatul, masurile care vor fi luate de BNR privind creditele ipotecare vor duce la o reducere a numarului de credite acordate si, in consecinta, la o scadere a cererii pe piata imobiliara. Ca urmare, va urma o scadere a pretului apartamentelor, ne-au declarat sursele citate.

In momentul de fata, bancile se afla in expectativa pana la decizia BNR. "Daca aceste masuri vor fi luate nu vom putea decat sa ne conformam. Ca urmare, avand in vedere ca o persoana nu poate sa isi mareasca veniturile la comanda, singura varianta viabila este sa se reduca rata", ne-a declarat directorul de comunicare al BCR, Corneliu Cojocaru. Tehnic, nu sunt decat doua variante pentru reducerea ratei, respectiv un imprumut mai mic sau un termen de rambursare mai mare.

"Perioada de rambursare trebuie marita"

Solutia prezentata de Corneliu Cojocaru este sustinuta si de catre analistii economici. "E mare greseala sa pui piedici creditului ipotecar, in contextul in care constructia de locuinte sustine economia. Daca totusi se va intampla asa, atunci cred ca bancile vor fi nevoite sa mareasca perioada de rambursare spre 30 de ani, asa cum e in Occident", ne-a declarat analistul economic Ionut Popescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *