Vicepremierul Adriean Videanu a anuntat, ieri, ca statul va lista la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din actiunile Petrom, operatiune pentru care a obtinut acordul actionarului majoritar, compania austriaca OMV. Declaratia vicepremierului o contrazice pe cea a colegului sau de Cabinet, ministrul economiei, Codrut Seres, care acum mai putin de o saptamana declara ca nu intentioneaza sa scoata la privatizare, deocamdata, un nou pachet de actiuni al Petrom. Motivul era faptul ca se considera mai important ca societatea sa parcurga mai intai etapele postprivatizare de investitii si eficientizare, care sa-i asigure cresterea valorii de piata.
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) detine inca 40,7% din actiunile Petrom. Compania a fost lista la BVB in anul 2001, cand statul a vandut o participatie de circa 7%. In prezent, actiunile aflate in tranzactionare libera reprezinta 6,2% din capitalul social al companiei.
O decizie politica, care primeaza
"Dorim ca momentul vanzarii de noi actiuni din pachetul detinut inca de stat (40,74%) sa fie optim, pentru a reusi sa valorificam la potential maxim respectivele pachete", ne-a declarat, recent, Codrut Seres. Planurile de eficientizare se pare ca au atarnat mai putin in balanta deciziei Executivului, care a renuntat la ele, pe baza unei hotarari care poate fi catalogata mai degraba politica. "Vom folosi BVB, in special pentru ceea ce inseamna marile privatizari. O sa infiintam un Comitet interministerial pentru a alimenta bursa cu tot ceea ce inseamna pachete reprezentative pe care le detine statul, pentru a profita si de aceasta perioada buna din piata de capital", a declarat, ieri, Adriean Videanu, la seminarul "Anul economic 2005 si mediul de afaceri", organizat de FIN Media.
Statul va lista la BVB, de asemenea, pachete semnificative de actiuni ale RomTelecom, BCR si CEC, precum si cele ale companilor furnizoare de utilitati, a mai spus Videanu.
Criterii de eficienta pentru ministri
Contrazicandu-se in mai putin de 60 de secunde, Adriean Videanu a mai declarat ieri, ca raspuns la o intrebare privind posibilitatea decalarii calendarului de majorare a accizelor, ca acest lucru se va intampla "daca va fi nevoie sa suplimentam la un moment dat eventualele nonvenituri". Pentru ca, sesizand probabil ca se afla in fata camerelor de luat vederi, carismaticul vicepremier sa continue sec: "Nu, vom respecta programul (convenit cu UE – n.r.). In alta ordine de idei, ministrul pentru coordonarea activitatilor economice s-a declarat surprins de nivelul foarte mare al cheltuielilor pe care trebuie sa le efectueze firmele pentru a indeplini criteriile europene dupa integrare, in ceea ce priveste mediul si transporturile. Solutia avuta in vedere de Videanu pentru atenuarea acestor costuri este redirectionarea sumelor incasate pe vanzarea emisiilor de dioxid de carbon.
Ajutoarele sociale se vor imputina
Ministrul Videanu a dat o veste proasta beneficiarilor diferitelor ajutoare sociale, pe care i-a anuntat ca Executivul "nu va sacrifica un mediu de afaceri de dragul masurilor de politica sociala pe termen scurt, care nu asigura siguranta cetateanului".
Vesti proaste si pentru membrii Cabinetului, carora li se pregatesc criterii de evaluare a eficientei utilizarii banilor publici, dupa cum a anuntat Videanu, care nu a oferit insa detalii referitoare la eventualele sanctiuni care vor fi aplicate ministrilor care nu respecta bugetele.
Nu in ultimul rand, Adriean Videanu a anuntat ca dividendele aferente exercitiului financiar 2004 obtinute de persoanele fizice vor fi impozitate cu rata aplicata si anul trecut, de 5%, prevedere care va fi regelementata prin normele Codului Fiscal.
Have something to add? Share it in the comments.