Viticultorii nu vor mai fi obligati sa-si defriseze plantatiile hibride, acestea fiind incadrate in categoria soiurilor de vita specifice vinurilor de masa, sustin organizatiile patronale din viticultura, dupa negocierile recente avute cu reprezentantii UE.
Daca pana saptamana trecuta, Romania trebuia sa defriseze peste 120.000 hectare de vita-de-vie hibrida, ca urmare a negocierilor dintre oficialii Uniunii Europene si Organizatia Nationala Interprofesionala Viniviticola (ONIV), aceasta actiune a fost abandonata pentru moment. "In urma discutiilor purtate cu oficialii UE, s-a decis ca vita-de-vie rezistenta la boli si daunatori, respectiv cea hibrida, sa fie considerata specifica vinurilor de masa. Singurele soiuri ce ar trebui sa fie distruse sunt acelea denumite HPD, suprafata plantata cu aceste soiuri ridicandu-se la circa 30.000 hectare", a declarat, ieri, Petre Mocanu, presedintele ONIV. Potrivit acestuia, in prezent, Romania dispune de un areal viticol de aproximativ 247.000 hectare. "Aproximativ 117.000 hectare sunt plantate cu soiuri nobile si 87.000 hectare cu soiuri interspeciale. Restul il reprezinta soiurile cu hibrizi", a precizat Mocanu.
Costurile de replantare, suportate de UE
Actiunea de defrisare a viilor hibride nu mai constituie o conditie pentru tara noastra in vederea aderarii la UE. Potrivit reprezentantului ONIV, plantatiile cu HDP vor fi distruse incepand din 2007 si pana in 2009. In plus, finantarea actiunii de defrisare si replantare va fi asigurata din fonduri comunitare. "Costurile de replantare si reintrare in productie se ridica la circa 12.000 euro pe fiecare hectar. Insa, la negocierile cu reprezentantii UE, s-a discutat si posibilitatea ca pe suprafatele defrisate sa nu se mai replanteze vita-de-vie. Oficialii europeni au apreciat ca pentru Romania, arealul viticol de 210.000 hectare este suficient", a afirmat Petre Mocanu. Acesta a adaugat ca tara noastra va beneficia de sprijin financiar din partea statelor UE daca isi va respecta angajamentele asumate. "Daca pasii spre aderare vor fi accelerati de autoritati, in perioada 2007-2009, Romania, va primi pentru sectorul agricol aproximativ 2,6 miliarde de euro", a spus reprezentantul patronatelor.
Comisie UE, la negocieri in Bucuresti
Pentru a putea tine o evidenta exacta a suprafetelor cultivate cu vita-de-vie hibrida, organizatiile patronale au demarat o actiune de identificare a acestor culturi. In plus, ONIV a propus Ministerului Agriculturii modificarea legislatiei privind soiurile de vita cultivate in Romania.
"Dorim sa modificam ordinul Ministerului Agriculturii privind zonarea culturilor de vita-de-vie si soiurile acceptate. Totodata, intentionam sa introducem in acest act normativ si culturile de vita-de-vie specifice vinului de masa", a precizat Mocanu. El a adaugat ca negocierile cu UE nu sunt inca finalizate, existand inca foarte multe probleme legate de sectorul viniviticol. In acest sens, in perioada mai-iunie va sosi la Bucuresti o noua Comisie de evaluare a UE.
Have something to add? Share it in the comments.