Stiri si noutati

Vinurile romanesti se vor scumpi cu 10% dupa Sarbatorile Pascale

Carmen Neacsu

Dupa sarbatorile de Paste, vinul se va scumpi cu pana la 10%, anunta marii producatori. De vina sunt atat anuntatele majorari ale tarifelor la utilitati, cat si necesitatea majorarii salariilor lucratorilor din aceast domeniu, au justificat scumpirea membrii Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).

Vinul frantuzesc, apreciat de romani

"Anul trecut, productia de struguri a fost mai mare, dar si costurile de productie au fost mai ridicate. Este posibil ca la anumiti producatori sa apara o crestere de preturi", a declarat Ionut Dobranauteanu, reprezentant al Murfatlar.

La randul sau, presedintele Consiliului de Administratie al societatii Cotnari, Constantin Deleanu, a estimat ca, dupa 1 mai, pretul unui litru de vin va creste cu 10%, unul dintre motive fiind necesitatea majorarii salariilor lucratorilor. Scumpirea acestei licori bahice nu este insa de natura sa descurajeze consumul pe plan local, care se afla totusi la cote destul de mici fata de cel din tarile europene, respectiv de 27 de litri/an.

Pe piata interna, pretul mediu al vinului imbuteliat este de 2,11 dolari, fara TVA. La capitolul vinuri straine, cele frantuzesti se bucura de cel mai mare succes in Romania, cel putin daca ar fi sa ne luam dupa cele 1,4 milioane dolari platite pentru importuri in perioada ianuarie-noiembrie 2004, la un pret mediu de 6,31 dolari/sticla.

Romanii din Spania beau doar vin de acasa

Pentru sustinerea exporturilor, PNVV a solicitat Ministerului Agriculturii cresterea primei de export pe anul in curs, de la 4.500 lei la 15.700 lei/litru. Reprezentantii patronatului spun ca astfel vor reusi sa se mentina la un nivel de competitivitate care sa permita mentinerea si chiar cresterea pietei la export, prin estomparea costurilor prea ridicate pentru imbuteliere, etichetare, cheltuielile de promovare, dar si prin devalorizarea euro. Anul trecut, in Romania s-au produs cinci milioane hectolitri de vin, din care 9% au mers la export. Valoarea exporturilor de vin in 2004 a depasit 32 milioane de dolari, fiind de retinut ca 75% din vinul vandut partenerilor externi a fost vrac.

Republica Moldova, tara care se afla pe locul zece in topul exportatorilor mondiali, este una dintre marile cumparatoare de vin autohton, pe care-l revinde in tarile ex-sovietice. Anul trecut, firmele basarabene au cumparat din Romania cea mai mare cantitate de vin, la un pret mediu de numai 0,31 dolari. Situatia s-ar putea schimba si vinurile romanesti ar putea ajunge pe masa consumatorilor rusi purtand etichete cu adevarata lor provenienta, dupa ce importatori directi s-au aratat interesati sa cumpere vin autohton. In ceea ce priveste valoarea, Germania se situeaza pe primul loc la capitolul exporturi. In primele 11 luni ale lui 2004 s-a exportat in aceasta tara vin in valoare de 7,7 milioane dolari, potrivit datelor PNVV. Preturile cele mai mari de export se practica pentru SUA (1,86 dolari), Israel (0,87 dolari), Rusia (1,25 dolari), Japonia (1,07 dolari).

O alta piata de desfacere promitatoare pentru producatorii romani de vin se anunta Spania, tara in care cu greu se poate rezista concurentei locale. Oportunitatea de afaceri pentru reprezentantii marilor podgorii este creata prin cererea manifestata de cei circa 300.000 de romani aflati la munca in Spania. Deja, dupa cum a declarat directorul general al societatii Tohani, Virgil Mandru, firme spaniole si-au manifestat interesul pentru vinurile traditionale romanesti.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *