Stiri si noutati

Virusul H5N1, confirmat in Italia si Grecia

Ministrul italian al Sanatatii, Francesco Storace, a anuntat sambata ca virusul H5N1 a "ajuns in Italia", odata cu confirmarea prezentei virusului la doua lebede salbatice gasite moarte in Sicilia ÅŸi o suspiciune in cazul altor pasari salbatice in tara, relateaza AFP.
        Ministrul a precizat ca 17 lebede salbatice au fost gasite moarte in trei regiuni diferite din sudul Italiei (Puglia, Calabria, Sicilia) ÅŸi ca prezenta virusului gripei aviare a fost confirmata in jumatate dintre cazuri. Virusul H5N1 fusese confirmat deja in cazul a doua lebede gasite in Sicilia.
        Storace a dat asigurari ca nu exista nici un caz de transmitere directa a virusului H5N1 de la un animal salbatic la om.
        Virusul gripei aviare H5N1, insa in versiunea sa mai putin patogena, a fost identificat in noiembrie 2005 in cazul unei rate salbatice capturate in regiunea Padova (nord).
        Gripa aviara poate fi provocata de o multitudine de virusuri diferite (H5N1, H5N2, H7N7…), mai mult sau mai putin periculoase. Epizootia, care a provocat moartea a zeci de milioane de pasari din 2003 ÅŸi a fost la originea a cel putin 165 de cazuri de contaminare umana dovedite, soldate cu 88 de decese, a fost cauzata de versiunea asiatica a H5N1, insa, de asemenea, exista ÅŸi alte virusuri H5N1 mai putin patogene.
        Tot sambata, virusul H5N1 a fost depistat in cazul unor lebede gasite moarte joi in Grecia, potrivit rezultatelor analizelor laboratorului britanic de referinta, a anuntat Ministerul grec al Agriculturii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *