Stiri si noutati

Vladescu: Loteria nu se privatizeaza, dar avem totusi un plan

Loteria Romana si Imprimeria Nationala nu vor fi privatizate, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, intr-o emisiune televizata. Oficialul a explicat insa ca exista un act normativ, adoptat in decembrie 2005, care prevede ca 20% din actiunile detinute de stat la aceste doua institutii vor fi transferate catre Fondul Proprietatea, destinat despagubirii fostilor proprietari ale caror case nu mai pot fi retrocedate in natura.
Sebastian Vladescu a dezmintit informatiile potrivit carora Guvenul vrea sa scoata la vanzare 32% din actiunile detinute la cele doua companii si a tinut sa precizeze ca statul a vrut sa dea un semnal ca, daca se vor privatiza vreodata aceste doua companii de stat, ar fi bine ca o parte din actiuni sa fie tranzactionate pe bursa, iar o parte sa fie preluata de angajati.
In alta ordine de idei, ministrul finantelor a anuntat ca pretul minim la tigari si alcool va fi inlocuit de asa numita «taxa pe viciu», prevedere care va intra in vigoare dupa ce pachetul de legi privind reforma sistemului de sanatate va fi adoptat si de catre Parlament. In prima faza, tigaile se vor scumpi cu circa 5.000 lei/pachet, drept care fiecare pachet va costa minimum 1 euro.
Propunerea ministrului sanatatii are in vedere instituirea unei taxe de 0,15 eurocenti pe pachetul de tigari si de 0,25 euro la fiecare jumatate de litru de bautura alcoolica ori spirtoasa. Aplicarea acestor taxe va aduce un surplus de aproximativ 200 milioane de euro la bugetul Sanatatii. (A.P.)

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *