Stiri si noutati

Vladescu: Tuica din gospodarii si scaunele din restaurante vor fi impozitate din 2006

Carmen Neacsu

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a reluat ieri o tema vehiculata acum sase ani de catre Decebal Traian Remes, fostul sau sef de la Ministerul Finantelor, care propunea ca hotelurile sa plateasca o ?taxa pe scaun?. Chiar daca politica fiscala este "centrata pe cresterea dezvoltarii economice, a consolidarii fiscale si a dezvoltarii clasei de mijloc", dupa cum a anuntat ieri Vladescu la un seminar organizat de UGIR, anul 2006 va aduce majorarea unor impozite si aparitia altora noi, masuri luate in schimbul introducerii cotei unice si a mentinerii TVA la 19%.

Mediul de afaceri care solicita insistent o strategie fiscala pe termen mediu va trebui sa aiba rabdare pana in cursul anului viitor, cand va putea sa-si creioneze planurile de afaceri pentru urmatorii cinci ani, fara a se teme ca fiscalitatea va fi modificata.

Toate tunurile pe evazionisti

"Un razboi zilnic de gherila", aceasta este promisiunea adresata evazionistilor de catre ministrul finantelor, care a pus ochii si pe proprietarii de restaurante "care nu au platit niciodata nimic la bugetul de stat". Astfel incat acestia vor fi obligati sa plateasca, din 2006, o taxa gen impozit pe scaune sau in orice caz o taxa speciala, anuala, al carei cuantum nu a fost anuntat inca.

Tot pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniul alcoolului si uleiurilor minerale, Finantele vor sa impuna noi reguli de functionare a antrepozitelor fiscale, masura ce are mari sanse sa se realizeze inca din acest an. Astfel, se are in vedere reautorizarea tuturor antrepozitelor fiscale, limitarea duratei de valabilitate a autorizattiilor de antrepozit fiscal la 12 luni calendaristice si instituirea taxei anuale de autorizare si reautorizare ca antrepozit fiscal. In plus, pentru eliberarea autorizatiei de antrepozit fiscal, va fi obligatorie instituirea unei garantii, iar agentii economici cu datorii nu vor putea fi autorizati ca antrepozite fiscale. La acest ultim capitol s-a gasit solutia acordarii autorizatiei, in caz ca datoriile catre bugetul general consolidat au fost esalonate, dat fiind ca majoritatea firmelor au astfel de creante de plata. In plus, se propune instituirea sistemului de garantare a accizelor pentru toate timbrele si banderolele solicitate de antrepozitari si a valorilor minime de referinta in cazul vanzarilor de alcool, bauturi spirtoase si tigarete si un sistem de inregistrare a comerciantilor cu amanuntul de produse din tutun.

Accize si pentru tuica la cazanul propriu

Din 2006, gospodariile taranesti vor plati accize pentru cantitatile de tuica si rachiuri naturale cu concentratie de peste 40 grade, produse si comercializate, care depasesc 50 litri, prag care in prezent este de 300 litri/familie. La finele anului viitor, nivelul accizei pe care producatorii individuali de tuica il vor plati pentru cantitatile vandute va fi de 275 euro/hectolitru de alcool pur, respectiv jumatate din cel platit de firme. Pentru ca gradul de conformare sa creasca, se are in vedere confiscarea si distrugerea instalatiilor de productie de alcool ale celor care produc ilegal, iar Guvernul va fi abilitat sa emita hotarari pentru instituirea unor masuri speciale in scopul contracararii operative a contrabandei si evaziunii fiscale in sfera produselor accizate.

Din 2006, vor creste iar accizele

De la 1 iulie 2006, se vor majora accizele la alcool, tutun, produse energetice si electricitate, dupa calendarul stabilit cu UEsi vor fi introduse in sfera produselor accizate toate produsele care rezulta din prelucrarea titeiului.

Impozite mai mari pe case si masini de lux

Vladescu a anuntat ca din 2006 va creste impozitul pentru locuintele cu suprafete mai mari de 100 metri patrati, precum si cel pentru autoturismele cu capacitate cilindrica ridicata – masuri propuse de predecesorul sau, Ionut Popescu. Astfel, valoarea impozabila a cladirii va creste cu cate 10% pentru fiecare 100 metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata.

In prezent, impozitul anual pe cladiri este determinat ca si cota din valoarea impozabila a cladirii, nivelul fiind de 0,2% pentru cladirile din mediul rural si 0,1% pentru cele din mediul urban. Valoarea impozabila se calculeaza inmultind suprafata construita desfasurata cu valori stabilite in Codul Fiscal, in functie de utilitatile si materialele din care este construit imobilul. Persoanele juridice platesc o cota de impozit cuprinsa intre 0,5% si 1% aplicata asupra valorii de inventar a cladirii. Modul de calcul al impozitului pe mijloacele de transport va fi modificat, astfel incat fiecare grupa de 200 centimetri cubi se va inmulti cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 60 lei noi. Vehiculele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 centimetri cubi vor fi impozitate cu minimum 1,5 milioane de lei vechi pe an, fata de valoarea actuala de 50 lei. Modul actual de calcul al impozitului asupra mijloacelor de transport de persoane este tot in functie de capacitatea cilindrica, insa pe grupe de 500 centimetri cubi. De asemenea, taxa pentru iahturi va fi majorata de la 1.800 lei (18 milioane de lei vechi) la 5.000 lei (50 milioane de lei vechi).

Impozit pe transferul imobilelor mostenite

Tot de la 1 ianuarie 2006 vor fi impozitate castigurile obtinute din transferul proprietatilor imobiliare dobandite prin mostenire si schimb. Aceasta dupa ce cele mai recente modificari ale Codului Fiscal, intrate in vigoare la inceputul lui iunie, prevad ca veniturile rezultate din vanzarea constructiilor si terenurilor primite cu titlu de mostenire, donatie, sau obtinute prin schimb imobiliar sunt scutite de impozit. Pentru acest an, cota de impozit platita de populatie pentru castigurile aferente vanzarilor de imobile este de 10%, iar de la 1 ianuarie va fi de 16%. Si firmele trebuie sa achite, in urma introducerii cotei unice, un impozit de 16% din profitul obtinut prin vanzarea/cesionarea proprietatilor imobiliare. Sunt impozitate cu aceste cote vanzarile de imobile cumparate cu mai putin de trei ani inainte de data instrainarii. Raman totusi in afara veniturilor impozabile sumele obtinute din aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale si din transferul proprietatilor restituite prin lege.

Plafonul de scutire a TVA scade la 35.000 euro

Ministrul finantelor a cerut ieri patronilor sa-i acorde un ragaz, pana anul viitor, pentru a elabora programul fiscal pentru urmatorii 3-5 ani. Vladescu spune ca o strategie fiscala pe termen lung nu poate fi realizata pana cand nu se rezolva problema ?razboiului de gherila? cu evazionistii. Ceea ce pare insa sigur la acest moment in ceea ce priveste anul 2007 este ca plafonul de scutire de la plata TVA pentru firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 200.000 euro va fi cel negociat cu UE, respectiv 35.000 euro. In prezent, firmele cu o cifra de afaceri anuala mai mica de 200.000 lei (2 miliarde de lei vechi) au posibilitatea sa opteze pentru scutirea de la plata TVA. Se mai are in vedere introducerea raspunderii in individual si in solidar pentru plata TVA, tot pentru reducerea evaziunii fiscale, extinderea masurilor de simplificare pentru deseurile textile, de hartie si de plastic, transpunerea in legislatia nationala a normelor europene referitoare la locul livrarii de gaz si electricitate, modificarea articolelor care au legatura cu legislatia vamala.

Codul Fiscal 2006, creionat dupa lupte crancene in plan politic

TVA va ramane neschimbat – 19% -, cu toate insistentele liberalilor si a presedintelui Basescu in ceea ce priveste necesitatea majorarii acestei taxe, dupa golul la buget lasat de introducerea cotei unice. Toate celalte partide parlamentare s-au opus

Se instituie taxa asupra succesiunii, daca procedura s-a facut in mai putin de un an de la data decesului proprietarului bunurilor, idee lansata de liberali, pe vremea ministrului Ionut Popescu

Impozitele locale vor creste

Vor creste si impozitele pe casele de peste 100 metri patrati, precum si taxa asupra mijloacelor de transport in functie de capacitatea cilindrica. Ambele masuri au fost anuntate de Ionut Popescu, inainte ca acesta sa fie remaniat

Vor fi introduse preturi minimale la tigari si alcool si se va institui un sistem de garantare a accizelor pentru toate timbrele si banderolele solicitate de antrepozitari. Totodata, vor fi modificate procedurile de autorizare a antrepozitelor. Ambele initiative apartin actualului sef al finantelor, Sebastian Vladescu

Accizarea tuicii si rachiului produse in gospodariile taranesti este un deziderat vechi al ultimilor doi ministri de finante, care, din motive electorale si logistice, au ezitat sa-l puna in practica

Taxa pe scaunul de restaurant este un concept a la Remes, fostul ministru al finantelor pana in 2000, ramas celebru prin inventivitatea cu care cauta cresterea veniturilor bugetare prin tot felul de taxe si impozite care de care mai ?haioase?

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *