Stiri si noutati

"Vom avea 14-15 milioane de utilizatori de telefonie in 2004"

Consuela Stegarescu

Numarul total al utilizatorilor de telefonie mobila si fixa va ajunge in acest an la maximum 15 milioane, a declarat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Dan Nica, intr-un interviu acordat ziarului nostru. Domnia-sa a mai precizat ca strategia de implementare a serviciului universal este aproape finalizata si va fi publicata in curand de institutia pe care o conduce.

– Domnule ministru, care sunt estimarile pentru acest an in sectorul telefoniei?

– Dupa anul 2003, care a fost un an extraordinar de bun pentru telefonia mobila, cu operatori care au avut o crestere de circa 50% a cifrei de afaceri, in 2004 probabil ca vom avea o rata de crestere intre 15 si 25%. In acest an, si telefonia fixa va avea o crestere semnificativa, chiar daca anul trecut a inregistrat o stagnare.

– Va creste mai mult numarul abonatilor RomTelecom sau cei ai noilor operatori intrati pe piata?

– Cred ca va fi o crestere mixta; atat RomTelecom, cat si noii intrati pe piata vor investi masiv. Unii au inceput deja programul de investitii si il vor continua, altii vor intra pe piata in acest an.

– Aceasta inseamna ca si ratele de penetrare vor creste semnificativ. Probabil ca numarul utilizatorilor de telefonie mobila va creste cu cel putin doua milioane in acest an. M-as bucura ca rata de crestere sa fie atat de mare, ca sa ajungem la 10 milioane de abonati la sfarsitul anului.

– Adica vom inregistra la telefonie mobila o rata de penetrare comparabila cu cea din tarile care tocmai au aderat la UE?

– Va fi mult mai aproape de pozitia tarii noastre. Este un indicator studiat de toata lumea, alaturi de rata de penetrare a telefoniei fixe. Daca toate lucrurile merg bine in acest an, putem ajunge la un total al telefoniei fixe si mobile de 14 – 15 milioane de clienti.

– Cand va publica MCTI strategia de implementare a serviciului universal?

– In urma discutiilor cu operatorii, strategia este practic finalizata; au fost stabilite toate detaliile si va fi publicata in perioada imediat urmatoare.

– S-a ajuns la un consens cu operatorii in privinta procentului din cifra de afaceri cu care vor contribui la fondul pentru implementarea serviciului universal?

– In prezent, acest procent este mai mult sau mai putin agreat; va fi publicat o data cu strategia.

– Care sunt principalele prevederi ale strategiei?

– Prin Legea serviciului universal se va acorda un sprijin celor care au probleme privind accesul la serviciile de comunicatii electronice din cauza veniturilor mici si vor fi introduse noi mijloace de telecomunicatii in localitati care pana acum nu dispuneau de acestea.

– S-a stabilit modalitatea prin care va fi acordat sprijin persoanelor cu venituri mici?

– Inca nu este finalizata aceasta problema.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *