Stiri si noutati

Vom putea importa mai multe marfuri din UE fara taxe vamale

Ilinca Teodoriu, Carmen Neacsu

Romania ataca piata europeana a maceselor, strugurilor proaspeti si zmeurei

Incepand cu 1 aprilie a.c. si pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor, Romania va putea importa circa 250.000 tone de grau fara taxe vamale din tarile Uniunii Europene. In acelasi interval de timp, Romania mai poate importa, fara taxe vamale, in cadrul unor cote anuale, 20.000 tone de faina de orez, 5.000 tone de branzeturi si 6.000 tone de carne proaspata de bovine. Aceste facilitati sunt reglementate prin Acordul European, incheiat intre tara noastra si Comunitatea Europeana, ce stabileste anumite concesii reciproce in domeniul comertului cu produse agricole.

Cu toate ca acest acord a fost incheiat la 1 februarie 1993 si a intrat in vigoare la 1 februarie 1995, anual, in functie de politica comerciala a fiecarei tari si in urma unor negocieri intre oficialii statelor semnatare, se stabilesc atat produsele si cantitatile "sprijinite", cat si noi concesii.

"Exista produse pentru care se negociaza an de an si se stabilesc cantitatile pentru care taxele vamale sunt mai mici sau chiar nule. In functie de produs, an de an, cotele cresc", ne-a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Taxe vamale zero

Astfel, pe langa branzeturi, grau si faina, ca urmare a unor noi negocieri intre tara noastra si oficialii UE, producatorii vor putea importa fara taxe vamale, pana la 30 iunie 2004, peste 73.000 tone de porumb, peste 1.250 tone carne de pasare -preparata sau conservata -, 10.000 tone de masline sau 2.000 tone de orz. Potrivit noilor reglementari, Romania poate importa, tot fara taxe vamale, cantitati nelimitate de cartofi – proaspeti sau pentru samanta -, struguri de masa, grau dur pentru insamantari, seminte de in si sfecla si cacao. "Fiecare stat negociaza in functie de politica pe care intentioneaza sa o adopte. Pentru ca vrem sa-i determinam pe producatori sa cultive in si canepa la ultimele negocieri, am solicitat eliminarea restrictiilor la importul fara taxe", a precizat oficialul MAAP. De asemenea, cu taxe vamale de 18%, agentii economici autohtoni vor putea importa din statele UE circa 3.000 tone de smantana, 3.800 tone de unt, 60.000 tone de secara, 5.000 tone de tutun brut, 40.000 tone de zahar brut din trestie sau sfecla, precum si cantitati nelimitate de iaurturi nearomatizate, masline destinate producerii uleiului, preparate din ficat, dulceturi, jeleuri sau sucuri de portocale congelate.

Statele UE importa liber macese si zmeura

In contrapartida, potrivit acordului, agentii economici din CE, care vor importa o serie de produse agricole, originare din Romania, vor beneficia de reducerea sau anularea taxelor vamale. "Comisarul UE pentru agricultura, Frantz Fischler, numeste acordul drept runda de negocieri dublu profit", a adaugat Valeriu Steriu. Astfel, statele UE vor putea importa fara taxe vamale 7.500 tone de carne proaspata de bovine, 150 tone de carne afumata, peste 7.000 tone carne de pasare, 5.000 tone de branzeturi si casuri, 340 tone de ceapa, 500 tone de fasole, 6.000 tone de ardei dulci, 2.500 tone de caise uscate, 360.000 tone de grau si maslin si, nu in ultimul rand, 1.875 tone carne de pasare. Totodata, agentii economici din CE vor putea importa cantitati nelimitate de struguri de masa proaspeti, zmeura, coacaze negre si macese.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *