Stiri si noutati

Zeci de organizatii neguvernamentale de prestari servicii functioneaza ilegal

"In ograda Ministerului Muncii, zeci de organizatii neguvernamentale, care au ca obiect de activitate prestarea de servicii publice de asistenta sociala, functioneaza ilegal, deoarece nu indeplinesc conditiile esentiale de acreditare din partea autoritatilor." Cel mai elocvent exemplu, in acest sens, este judetul Vaslui. Aici, nici una dintre organizatiile neguvernamentale care presteaza servicii publice de asistenta sociala nu functioneaza in termeni legali, deoarece nu beneficiaza de acreditare din partea autoritatilor statului. Desi, conform legislatiei in vigoare, toate ONG-urile aveau obligatia sa solicite autorizatie din partea Directiei Muncii, Solidaritati Sociale, numai in Vaslui, aproape 30 de astfel de institutii, care au ca activitate declarata servicii sociale pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi copiii, persoanele cu handicap, cele varstnice sau infestate cu virusul HIV, nu au depus documentatia necesara la DMSSF. "Aceste ONG-uri nu au depus actele pentru acreditare, deoarece nu indeplinesc standardele, au oameni nepregatiti si fara calificare, care influenteaza desfasurarea in conditii normale a activitatii. Plus de asta, ei trebuie sa intocmeasca o strategie, niste obiective, actele administrative sa fie bine puse la punct si, mai ales, sa aiba o serie de autorizatii. In acest moment, practic, functioneaza ilegal, dar nu putem lua nici o masura coercitiva impotriva lor, deoarece nu este sepecificata prin lege", a declarat directorul adjunct al Directiei Muncii Vaslui, Mitrita Nechita. In schimb, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Maria Muga, a declarat altceva: "Aceste organizatii care functioneaza fara acreditare vor fi sanctionate contraventional si, daca nu isi vor remedia situatia, vor fi inchise. Directia de Munca Vaslui trebuie sa ia masuri in acest sens". De la 1 ianuarie 2007, va fi introdusa Inspectia Sociala, care va monitoriza si evalua toate ONG-urile din tara.

Autoritatile nu cunosc legile in domeniu

Se pare ca declaratiile autoritatilor, care ar trebui sa faca lumina in acest caz, se bat cap in cap. Unii spun ca nu au baza legala pentru a-i "mustra", altii vorbesc de amenzi usturatoare si chiar de stoparea activitatii. Se pare ca si in acest caz legea poate fi "interpretata", neinteleasa sau necunoscuta. S-a luat la "puricat” OUG 37/2003 privind functionarea asociatiilor si fundatiilor si s-a aflat ca secretarul de stat, Maria Muga, a avut partial dreptate. Daca legea nu prevede amenzi, pervede in schimb incetarea activitatii: "In cazul in care asociatia sau fundatia nu mai indeplineste una sau mai multe dintre conditiile care au stat la baza recunoasterii utilitatii publice, Guvernul, la propunerea autoritatilor administrative competente (n.r. in cazul de fata DMSSF Vaslui), va retrage actul de recunoastere prin adoptarea unei hotarari in acest sens". Se pare ca baza legala exista, pentru ca Directia de Munca sa ia "masuri coercitive" impotriva ONG-urilor "ilegale", dar nu doreste sa o faca. "Ceva este in neregula acolo si vom face verificari", a spus Muga.

Ilegalitatea, confirmata si in alte judete

Tot aceasta a afirmat ca judetul Vaslui nu este un caz singular, alte zeci de organzatii neguvernamentale din tara functionand fara o baza legala. Cu toate acestea, nici secretarul de stat si nici ministrul muncii, Gheorghe Barbu, nu au stiut sa precizeze cate astfel de organizatii isi desfasoara activitatea ilegal. "Nu am o evidenta a ONG-urilor care sunt acreditate, daramite a celor care functioneaza ilegal", a concluzionat ministrul.
Andreea Dancu

Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *