Stiri si noutati

Berlusconi se opune categoric unei reforme a politicii UE din domeniul zaharului

Italia se "opune categoric" unei eventuale reforme a politicii zaharului a Comsiei Europene, deoarece un astfel de program ar conduce la "oprirea completa" a productiei italiene de zahar si ar pune in pericol aproximativ 71.000 de locuri de munca, a declarat vineri prim-ministrul italian Silvio Berlusconi, informeaza AFP.
Silvio Berlusconi a precizat ca a trimis o scrisoare premierului britanic Tony Blair, a carui tara detine presedintia rotativa a Uniunii, in care isi manifesta opozitia categorica fata de acest proiect de reforma. Premierul italian poate conta pe sprijinul mai multor tari membre UE, in special pe Spania, Grecia, Irlanda, Finlanda si Portugalia, pentru a strange numarul de semnaturi necesar pentru a bloca adoptarea acestui program de reforma.
Prezentat in luna iunie a acestui an, acest ambitios program de reforma a politicii europene din domeniul zaharului prevede o scadere dramatica a preturilor garantate pentru zaharului si sfecla de zahar, precum si o reducere a exporturilor subventionate de zahar european. Proiectul a primit deja numeroase critici din partea mai multor state membre UE precum si din partea tarilor din grupul ACP (Africa, Caraibe, Pacific), acestea din urma fiind producatori de zahar privilegiati de UE. Mai mult, intre 6.000 si 8.000 de producatori europeni de sfecla de zahar au manifestat in luna iulie la Bruxelles pentru retragerea acestui program.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *