Stiri si noutati

BNS analizeaza politica salariala

Renuntarea la calculul cosului minim de consum in anul 2004 a avut si o puternica determinare politica, astfel incat degradarea nivelului de trai al populatiei sa fie ascunsa, a declarat luni, la o conferinta de presa, Minel Ivascu, vicepresedinte al Blocului National Sindical.

Refacand calculele asupra cosului minim de consum pana la nivelul lunii iunie 2005, expertii economici ai Blocului National Sindical, luand in calcul indexarea valorii produselor incluse in cos fara a se modifica structura acestuia, desi s-au produs mutatii destul de importante pe anumite clase de produse sau servicii, au concluzionat ca in luna iunie 2005 valoarea cosului pentru o familie medie era de 7.224.014 lei, fata de 6.503.871 lei in mai 2004, pentru o persoane valoarea fiind de 3.044.359. Cresterea valorii cosului este de 11 la suta, in conditiile in care nivelul inflatiei raportat la aceeasi perioada era de 9,7 la suta. De asemenea, s-a redus ponderea produselor alimentare si nealimentare cu 3,05 punte procentuale, care s-a regasit in cresterea ponderii serviciilor, in special la gaze naturale, energie termica, apa, canal, salubritate.

Daca avem in vedere numarul mediu de persoane intr-o gospodarie de salariati, respectiv 3,18 persoane, din care persoane aducatoare de venit, mai putin transferurile sociale, 1,714 persoane, rezulta ca valoarea cosului pentru o familie de salariati este de aproximativ 8.192.712 lei, ceea ce ar insemna ca salariul minim in valoare neta ar trebui sa fie in jur de 4.999.556 lei pentru a acoperi valoarea cosului minim. In acest moment salariul mediu net din sase ramuri de activitate se situeaza sub aceasta valoare, sustin expertii Blocului National Sindical.

Analizand castigurile salariale medii brute la nivelul de ramura a economiei a reiesit faptul ca se mentine inca un decalaj destul de ridicat intre cel mai mic si cel mai mare castig.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *