Stiri si noutati

Comisia vrea o propunere pentru impozitul unic pe intreprinderi p?na in 2008

Comisia Europeana a estimat miercuri ca pana in 2008 va finaliza o initiativa legislativa referitoare la crearea unei baze unice de impozitare pentru intreprinderile care sunt prezente in mai multe tari din cadrul UE, pentru a evita ca acestea sa fie nevoite sa se adapteze regulilor prezente in fiecare din cele 25 de state membre, informeaza AFP.
"Comisia va continua lucrarile pregatitoare in urmatorii trei ani in scopul prezentarii unei propuneri in 2008", se arata intr-o propunere a Comisarului european pentru taxe si impozite, Laszlo Kovacs, menita sa contribuie la indeplinirea politicilor fiscale cuprinse in Strategia de la Lisabona.
La finele lui 2004, ministrii europeni de Finante au abandonat lucrarile la acest proiect, din cauza diferentei existente intre bazele de impozitare ale celor 25 state membre. Un numar de cinci state membre, Irlanda, Marea Britanie, Malta, Estonia si Slovenia, au contestat propunerea Bruxelles-ului, considerand ca fiscalitatea ar trebui sa ramana apanajul guvernelor nationale, insa au accepat sa participe la grupul de lucru infiintat pentru elaborarea unei prime variante de propunere.
Laszlo Kovacs a precizat insa ca nu are intentia sa propuna o "armonizare a taxelor", cum au cerut Franta si Germania. De teama concurentei oferite de nivelul redus de impozitare din cele 10 noi state membre UE, Germania si Franta au propus adoptarea unui impozit unic pentru intreprinderi. In timp ce in "vechile" state membre impozitul mediu pe intreprinderi este de 31 la suta, in "noile" state membre acelasi impozit este, in medie, de ordinul a 21 la suta.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *