Stiri si noutati

In decembrie 2005 intra in plata pensiile recalculate in cea de-a patra etapa

Pensiile recalculate in cea de-a patra etapa intra in plata in aceasta luna. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a amintit miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in cea de-a patra etapa s-au recalculat pensiile celor care s-au pensionat in perioada 1 ianuarie 1997-1 aprilie 2001.
Facand un bilant al agendei sociale din programul actualei guvernari, ministrul Barbu a aratat ca s-a reusit recalcularea pensiilor intr-un timp foarte scurt, avand in vedere ca "Partidul Social Democrat (PSD) s-a opus in mod constant acestui proces si a preferat un sistem egalitarist in perioada cat s-a aflat la putere".
Gheorghe Barbu a sustinut ca actuala guvernare va acorda in 2006 cel mai mare procent din PIB pentru protectia sociala in comparatie cu fondurile alocate anterior.
Cele mai importante initiative ale Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei au fost, in acest an, alaturi de recalcularea pensiilor, modificarea legilor privind venitul minim garantat, somajul, incadrarea in grupe speciale de munca, pensiile facultative administrate privat.
Potrivit ministrului Barbu, pe parcursul celor patru etape, au fost recalculate pensiile unui numar de 3.554.474 persoane, fiind consultate peste 4,1 milioane de dosare, inclusiv circa 500.000 de dosare de pensii pentru agricultori apartinand persoanelor cu stagii de cotizare in ambele sisteme.
Ca urmare a aplicarii procesului de recalculare, un numar de 1.614.405 persoane au obtinut un punctaj mai mare decat cel aflat in plata si, in consecinta, au primit sume suplimentare in cursul anului 2005. Pensia medie a acestei categorii de beneficiari a ajuns la 330 lei noi, inregistrandu-se o majorare medie de 58 lei noi, ceea ce reprezinta o crestere de 21,30% fata de nivelul existent inainte de recalculare, de 272 lei noi.
Pensia medie pentru cele peste 3,5 milioane persoane a inregistrat o crestere de 9,57%, cu o medie valorica de 262.621 lei vechi.
Toate cele peste 1,6 milioane persoane care au beneficiat de majorari ale pensiei ca urmare a recalcularii vor beneficia integral si de majorarea valorii punctului de pensie cu 9,3%, incepand cu 1 ianuarie 2006.
Circa 1,9 milioane persoane nu au beneficiat de sume suplimentare ca urmare a recalcularii pensiilor. Dintre aceastea, circa 512.000 vor beneficia, incepand cu 1 ianuarie 2005, de cresteri de pana la 9,3% – cresterea medie fiind de 3,96%.
Totodata, Gheorghe Barbu a subliniat ca s-au facut progrese pe calea reformarii asistentei sociale. El a anuntat ca vor fi infiintate trei noi institutii in domeniu: Inspectoratul Social, Observatorul Social si Agentia de Plati.
La capitolul nerealizari, ministrul a mentionat neaplicarea legii privind indemnizatia pentru cresterea copiilor incepand cu 2006 si nesolutionarea aplicabilitatii contractelor colective de munca pe ramura.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *