Stiri si noutati

Indemnizatia de somaj va tine cont, de la 1 ianuarie, de salariul de baza

Indemnizatia de somaj va fi de la 1 ianuarie 2006 o suma neimpozabila, reprezentand 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu mai mare de trei ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Conform precizarilor facute marti, intr-o conferinta de presa, de reprezentantii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca /ANOFM/, pe marginea modificarilor aduse legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cota procentuala care se adauga va fi de trei la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, cinci la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, sapte la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani, 10 la suta pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Indemnizatia se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare – sase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, noua luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
"Pentru a elimina inechitatile se restabileste principiul asigurarii, in sensul ca fiecare beneficiar al sistemului primeste in functie de cat a contribuit (…) Persoanele expuse la somaj pot incheia un contract de asigurare pentru somaj cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au cel putin 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate", a declarat presedintele ANOFM, Silviu Bian.
De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2006 contributia angajatorilor la bugetul asigurarilor pentru somaj va fi redusa de la trei la 2,5 la suta.
O alta modificare importanta adusa legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se refera la stimularea absolventilor si a angajatorilor care incadreaza in munca persoanele din acest grup tinta.
Angajatorii care incadreaza pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant beneficiaza, pe langa subventionarea locurilor de munca destinate acestora, si de scutirea pe o perioada de 12 luni de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta persoanelor respective.
Absolventii institutiilor de invatamant cat si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, sa beneficieze din bugetul asigurarilor pentru somaj de o prima neimpozabila, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii in institutia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni.
De asemenea, absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept beneficiaza de o suma neimpozabila, egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare, daca nu s-ar fi angajat. Aceasta suma se acorda dupa 12 luni de la data angajarii.
Tot in scopul cresterii gradului de ocupare, ordonanta care modifica legea 76/2002 mai prevede si o noua serie de facilitati pentru angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale.
Astfel, angajatorii beneficiaza pe langa subventionarea locurilor de munca destinate acestora si de scutirea pe o perioada de 12 luni de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin doi ani.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *