Stiri si noutati

John Snow atrage atentia autoritatilor chineze cu privire la socurile economice

O serie de inalti oficiali americani au incercat, luni, sa convinga China ca deschiderea pietelor sale in fata concurentei straine o va ajuta sa absoarba eventualele socuri economice, informeaza Reuters.
Atat Secretarul american al Trezoreriei, John Snow cat si presedintele Federal Reserve, Alan Greenspan, au incercat sa convinga omologii chinezi sa continue cu reformele economice, concomitent cu liberalizarea ratei de schimb a yuan-ului, masura solicitata in mod vehement in special de producatorii americani. Snow si Greenspan participa la doua zile de discutii derulate sub auspiciile U.S.-China Joint Economic Commission (JEC), reuniune care succede summitului G20, desfasurat zilele trecute in apropiere de capitala Chinei.
Insa parte americana doreste sa largeasca orizontul discutiilor cu partea chineza, trecand de la subiecte legate la politica monetara la reforme in domenii precum sectorul bancar sau cel al asigurarilor, reforme necesare pentru stabilitatea pietelor financiare si de capital din China. Snow a apreciat ca este vital ca investitorii sa fie siguri de "integritatea" pietei chinezi, insa a admis ca oficialii de la Beijing se tem de ritmul mult prea rapid al reformelor.
Cu toate acestea unul din obiectivele principale ale delegatiei americane este sa convinga China sa sporeasca flexibilitatea politicii sale monetare, adica sa permita fortelor pietei sa fixeze valoarea monedei nationale chineze. John Snow a apreciat ca o astfel de decizie este cel mai bun mijloc pentru ca Beijingul sa evite adoptarea unor masuri protectioniste de catre Congresul SUA.
In luna iulie a acestui an China si-a relaxat usor rata de schimb yuan-dolar, la sfarsitul a aproape doi ani de presiuni internationale. Insa occidentalii continua sa considere ca moneda chineza este sub-evaluata in raport cu moneda americana, ceea ce ofera produselor chineze un avantaj competitiv incorect pe plan comercial.
Rezultatul discutiilor purtate de John Snow si Alan Greenspan cu oficialii chinezi va avea o influenta considerabila asupra raportului semi-anual pe care Trezoreria SUA il va publica la inceputul lunii noiembrie cu privire la politicile de schimb monetar in lume. Mai multi parlamentari americani cer deja Trezoreriei SUA sa acuze China de manipulare a valorii monedei nationale si in consecinta sa impuna drepturi vamale de 27,5 la suta pe toate importurile de produse chineze. Snow a recunoscut ca o astfel de propunere este una nedorita, insa este una care beneficiaza de un anumit sprijin in cercurile politice americane.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *