Stiri si noutati

Lipsa de stabilitate in interiorul clasei politice – cauza intentiei de renuntare la facilitatile acordate programatorilor

Lipsa de stabilitate in interiorul clasei politice si necunoasterea efectelor pe termen lung a unor masuri luate anterior sunt cauzele intentiilor de renuntare la anumite facilitati acordate programatorilor in 2001, a declarat, marti, presedintele Comisiei ITC din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, la conferintele e-Finance.
"Desi scutirea programatorilor de impozitul pe venit – singura masura luata pentru stimularea sectorului ITC – nu mai are in prezent efecte financiare foarte mari, companiile din sector ii vor considera prea scumpi pe programatorii romani si vor cauta outsourcing-ul in Moldova, China sau Rusia, iar noi pe termen lung ne vom confrunta cu o pierdere a competentelor", a spus Pambuccian.
Acesta a precizat ca renuntarea la aceste facilitati pentru programatori a fost luata de cineva care a tratat masura ca una "pur contabila" fara a intelege continuitatea si importanta acestea.
Primul care a reactionat la afirmatiile ministrului finantelor publice referitoare la anularea facilitatilor pentru programatori a fost ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, care a declarat ca nu va sustine aceasta masura intrucat reprezinta un avantaj pentru Romania fata de tarile din jur, fiind atractiva din punct de vedere investitional.
Din datele furnizate de asociatiile de profil reiese ca in Romania exista intre 6000 si 10.000 de programatori, bugetul de stat avand de castigat de pe urma acestora circa 9 milioane de euro, la un salariu de mediu de 500 de euro pe luna.
"Romania ar avea mai mult de castigat daca va mentine aceasta masura tinand cont de investitiile semnificative care au intrat in ultimele luni in acest sector prin deschiderea si dezvoltarea unor centre de cercetare. Acestea au creat noi locuri de munca pentru tinerii specialisti din Romania", a spus ministrul comunicatiilor.
Varujan Pambuccian a asigurat industria ca in cazul in care masura va trece de Guvern, nu va avea sustinerea parlamentara, cel putin din partea minoritatilor nationale.
In ceea ce priveste negocierile cu UE, masura nu a fost discutata cu reprezentantii Comisiei Europene desi ridica cateva probleme referitoare la cum poate fi incadrata – ca ajutor de stat acordata unui sector nu unor companii.
"Pana la finele anului vom avea definitivat un punct de vedere pe aceasta tema cu reprezentantii CE", a precizat Bogdan Badea, director in Ministerul Integrarii Europene, Bogdan Badea.
Recent, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a prezentat modificarile fiscale pentru 2006, printre "noutati" fiind anuntata si eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venituri pentru programatori.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *