Stiri si noutati

Metrorex nu are bani pentru majorarea salariala ceruta de angajati

Bugetul pe 2005 alocat Metrorex nu permite acordarea unor majorari salariale pentru angajatii regiei, a declarat, luni, pentru Rompres, directorul general al Metrorex, Liviu ?oava.
"Nu putem acorda nici o majorare salariala, intrucat bugetul alocat Metrorex pentru acest an nu ne permite acest lucru", a spus ?oava, care a mentionat, insa, ca exista posibilitatea unei majorari salariale de la 1 ianaurie 2006, in functie de bugetul pe anul viitor.
Angajatii Metrorex au intrat luni in greva de avertisment, intre orele 4.00-6.00, in urma refuzului administratiei de a le acorda o marire de salariu de aproximativ 20 la suta. Angajatii au mai cerut conditii mai bune de munca si finalizarea contractului colectiv de munca.
Potrivit Metrorex, dupa incheierea grevei de avertisment, circulatia pe liniile de metrou a fost reluata fara probleme.
Pentru acoperirea sumei necesare – circa 35 miliarde lei – sindicalistii au propus administratiei Metrorex sa renunte la cel de-al 13-lea salariu si la alte prime care sunt prevazute in contractul colectiv de munca iar administratia este obligata sa le dea odata ce este un drept castigat.
"Refuzul ministrului Gheorghe Barbu de a discuta cu delegatia sindicalistilor si propunerea administratiei crestere salariala zero ne face sa credem ca administratia isi doreste aceasta greva", sustine liderul sindical.
Luni dimineata trenurile de metrou nu au fost scoase din depouri, iar la ora 06.00 au intrat in orarul normal. Conform declaratiei liderilor sindicali cu metroul bucurestean circula zilnic circa 600.000 de cetateni.
Salariul mediu brut la metrou este de 8,6 milioane lei. Vineri sindicatele au avut la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei medierea conflictului de interese, dar situatia nu a fost dezamorsata.
Dupa aceasta greva, sindicalistii asteapta cinci zile pentru ca administratia sa revina asupra solicitarilor lor, iar in cazul in care situatia nu se rezolva sindicalistii ar urma sa intre in greva generala.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *