Stiri si noutati

Negocierea salariului minim pe 2006 trebuie sa inceapa urgent

Blocul National Sindical solicita inceperea de urgenta a negocierilor pentru stabilirea salariului minim pe anul 2006, se arata intr-un comunicat remis Rompres.

Conform legislatiei in vigoare, la mijlocul lunii octombrie, proiectul Bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale trebuie prezentate Parlamentului, ori, pana la acest moment, nu au avut loc nici un fel de negocieri referitoare la nivelul salariului minim, se precizeaza in comunicatul BNS.

BNS avertizeaza ca va solicita majorarea salariului minim la cel putin 426 RON incepand cu 1 ianuarie 2006. Solicitarea BNS este justificata in conditiile in care valoarea cosului minim de consum (actualizata in iulie 2005) a fost de 857 RON pentru o gospodarie de salariati.

Blocul National Sindical atrage atentia asupra pericolului de accentuare a saraciei populatei ca urmare a cresterilor de preturi in special la utilitatile publice si a mentinerii salariilor la un nivel foarte scazut.             BNS considera ca acest risc este din ce in ce mai mare in randul salariatilor cu venituri la nivelul salariului minim sau foarte aproape de acest prag.

BNS considera ca trebuie stabilita o politica a salariului minim pentru anul 2007, astfel incat Romania sa atinga cel putin nivelul celui mai mic salariu minim din cele 25 de state membre, la paritatea puterii de cumparare.

BNS sustine teza europeana potrivit careia detinerea unui loc de munca reprezinta cea mai eficienta cale a unui individ pentru a se asigura impotriva riscului de saracie si excluziune sociala. Dar, in acelasi timp, inclusiv la nivel european, se recunoaste faptul ca detinerea unui loc de munca nu este intotdeauna suficienta pentru a scapa de saracie, in special in cazul familiilor cu doua sau mai multe persoane dependente si doar un singur salariat, sau cu niveluri reduse ale salariilor.

Ultimele date disponibile arata ca in Romania aproximativ 14% din randul persoanelor ocupate se confrunta cu riscul de saracie, nivel destul de ridicat fata de statele membre UE.

Carta Sociala Europeana ratificata de Romania precizeaza ca – "Toti muncitorii au dreptul la o remunerare corecta, suficienta pentru a asigura un standard de viata decent pentru ei si familiile lor." Pentru a fi considerat corect conform art 4 alin 1 al Cartei, un salariu nu trebuie sa se situeze cu mult sub salariul mediu la nivel national. Pragul adoptat de Comitetul European pentru Drepturi Sociale este de 60% (salariul unui lucrator sa fie cel putin 60% din salariul mediu pe economie). Salariile nu pot fi, in nici un caz, sub linia de saracie stabilita pentru fiecare tara in parte.

Cu un salariu minim net care reprezinta doar 29% din salariul mediu net pe economie, Romania se situeaza pe ultimul loc din tarile europene pentru care exista date disponibile. Din datele aferente anului 2004, Bulgaria are un raport de 40%, Cehia – 37%, Franta – 48%, Ungaria – 36%, Polonia – 36%, Marea Britanie – 40%, Spania – 33%.

Din datele statistice aferente lunii iulie 2005, reiese faptul ca in Romania sunt cel putin 6 ramuri de activitate al caror salariu mediu este foarte aproape de pragul de 60% din media pe economie.

Romania inregistreaza cel mai redus nivel al salariului minim din tarile membre UE si cele candidate, atat exprimat in euro, cat si in puterea de cumparare a salariului minim (paritatea puterii de cumparare).

In Romania salariul minim este de 79 de euro, in timp ce in Polonia, Ungaria, Cehia si Turcia depaseste 200 de euro, in Portugalia – 437 euro, Slovenia – 490 euro, Spania – 600, Irlanda, Franta, Belgia si Marea Britanie aproximativ 1.200 euro, iar in Luxemburg peste 1.400 euro.

Daca se are in vedere evolutiile si structura veniturilor banesti ale unei gospodarii de salariati, in 2004 si 2003 se constata o crestere substantiala a ponderii veniturilor din prestatii sociale in veniturile banesti, cu aproximativ 14%. Aceasta crestere se datoreaza in foarte mica masura cresterii numarului de someri si pensionari intr-o gospodarie, ceea ce inseamna ca a crescut ponderea ajutoarelor sociale si altor prestatii sociale de acest gen. BNS apreciaza ca o astfel de evolutie poate afecta in mod negativ atat nivelul de trai al gospodariilor, cat si nivelul cheltuielilor bugetare, prin cresterea nevoii de asistenta sociala, inclusiv in cazul gospodariilor de salariati.

Valoarea actualizata a cosului minim de consum pentru luna iulie 2005 a fost de de 734 lei, pentru o gospodarie de salariati aceasta valoare fiind de 857 lei. Daca avem in vedere structura unei gospodarii de salariati, putem concluziona ca nivelul minim al salariului pentru ca o gospodarie de salariati sa-si poata acoperi la limita necesitatile, ar trebui sa fie de 426 lei, apreciaza BNS.

Majorarea salariului minim este necesara cu atat mai mult cu cat 28% dintre salariatii romani sunt platiti cu salariul minim pe economie, un procent foarte mare in comparatie cu cel din alte tari europene (Slovacia, Irlanda, Olanda, Cehia si Polonia – sub 5%; Franta – 13%; Letonia – 15,7%, Lituania – 10,10%).
            Discrepantele intre nivelul de trai din Romania si cel din statele Uniunii Europene sunt evidente si, daca nu se vor lua masuri, dupa momentul intergrarii, o buna parte din resursele comunitare vor trebui alocate Romaniei pe zona incluziunii sociale.

Blocul National Sindical considera ca majorarea salariului minim pe economie nu este numai o masura necesara pentru asigurarea unui nivel decent de trai, ci chiar o necesitate in procesul de integrare europeana.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *