Stiri si noutati

Principalele probleme ale Agriculturii semnalate in Raportul de tara tin de buget si legislatie

In urma prezentarii Raportului de tara, ministrul Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur a aratat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca din acesta rezulta un numar de responsabilitati pentru perioada urmatoare care vor fi rezolvate, cele mai multe dintre ele referindu-se la buget si legislatie.
Raportul mentioneaza patru probleme legate de autoritatea sanitara veterinara si doua legate de Agricultura.
Referitor la identificarea animalelor, raportul mentioneaza ca este un proces in justitie. Flutur s-a referit la termenul din 1 noiembrie ca fiind cel in urma caruia se asteapta o decizie. De asemenea, ministrul a aratat ca, in ceea ce priveste identificarea animalelor mari, procesul va fi incheiat in proportie de 70 la suta pana la sfarsitul lui 2005. Se asteapta finalizarea procesului in ceea ce priveste bovinele si animalele mici.
Problema punctelor de inspectie la frontiera a fost, de asemenea, dezbatuta in Raport. Acest proces se desfasoara in etape, fiind necesare procurarea de terenuri, a certificatelor de urbanism, desfasurarea licitatiilor de proiectare si, la sfarsitul lui noiembrie, licitatia de executie a celor opt puncte de inspectie la frontiere. "Am prevazut bani in buget pentru aceasta problema", a aratat ministrul, adaugand ca "la sfirsitul primului trimestru aceste puncte vor fi finalizate".
In al treilea rand, exista problema unitatilor de procesare. Pana in prezent au fost inchise 200 de unitati de procesare, actiunea fiind demarata in 2004.
"Romania nu putea depinde doar de importurile de carne, lapte, asa incat am venit cu solutii alternative", a aratat Flutur, referindu-se la Programul "Fermierul". Astfel vor fi infiintate circa 500 de abatoare si unitati de procesare, cu fonduri de la buget. De altfel, exista si un pachet legislativ pregatit, referitor la acest aspect, a mai adaugat el.
Ultima problema sanitara veterinara se refera la ecarisare, la colectarea deseurilor animale, in acest domeniu sistemul fiind inca nepus la punct, dupa cum a afirmat Flutur. Este necesara organizarea de licitatii pentru cele opt regiuni ale Romaniei pentru ecarisare, pe o perioada de minim zece ani.
"Am prevazut subventionarea de la buget cu 100 la suta a acestui domeniu, ca si subventionarea cu 50 la suta a Programului "Fermierul", pentru 2006", a afirmat ministrul.
In domeniul Agriculturii, o prima problema semnalata de Raport se refera la agentiile de plati. In cadrul acestui sistem vor fi acordate plati directe si subventii din fonduri europene, a explicat Flutur. Daca la inceputul anului existau 17 astfel de agentii, la 1 iulie erau 1047. In prezent, in acest sistem sunt angajate 1000 de persoane, pe langa care mai sunt necesare inca 4000, pana in 2006, care sa lucreze in cele 210 centre care vor apare, dintre care 2000 vor lucra cu contract si 2000, sezonieri. Tot in ceea ce priveste acest sistem, Flutur a explicat ca, in baza celor 15 infratiri pe care MAPDR le are, se vor obtine softurile si calculatoarele necesare pentru agentiile de plati. Pentru 2006 ministrul estimeaza peste doua milioane de cereri de plati. De asemenea, pana la sfirsitul lui martie 2006, ministrul considera ca se va finaliza inregistrarea in Registrul de ferme, activitate la care, in prezent, lucreaza 2600 de oameni, in intreg teritoriul.
Un alt aspect semnalat in raport referitor la agricultura se refera la sistemul de monitorizare si control al parcelelor agricole. In prezent ministerul asteapta ca ministerul Administratiei si Internelor sa finalizeze ortofotoplanurile, cu ajutorul carora vor fi identificati fermele si fermierii.
Potrivit ministrului, Raportul este unul obiectiv si exigent. "Vecinilor din Sud le-au fost semnalate 14 ingrijorari, din care noua se refereau la Agricutura", a mai adaugat el

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *