Stiri si noutati

Proiectul Arcadis aplica concepte europene de aparare impotriva inundatiilor

    Romania si Olanda au colaborat, in perioada 2004-2005, pentru realizarea proiectului Arcadis, in bazinul Jijitei, proiect cu o valoare totala de 300.000 de euro, a declarat pentru Rompres Sorin Randasu, seful serviciului operativ al Administratiei Nationale Apele Romane.
    Proiectul a fost pus in aplicare datorita firmei Arcadis din Olanda si a urmarit imbunatatirea performantelor expertilor romani in managementul integrat al apei, managementul inundatiilor si planificarea la nivel de bazin hidrografic.
    Proiectul a fost initiat de guvernul Romaniei, cu sprijin din partea Olandei, prin intermediul Agentiei pentru Cooperare si Afaceri Internationale (EVD). Seminarul final al proiectului, "Managementul inundatiilor legat de o Abordare Integrata pentru Gospodarirea Apelor (FLOMIA)", organizat joi, a prezentat experienta in aplicarea conceptelor Uniunii Europene de aparare impotriva inundatiilor pornind de la proiectul-pilot dezvoltat pe un Plan Integrat de Management al Inundatiilor pentru bazinul Jijita.
    "Echipa proiectului Arcadis are in vedere componenta de aparare impotriva inundatiilor a Strategiei Nationale de Gospodarire a Apelor si a fost realizat in colaborare cu colegii de la Directia Apelor Prut. Componentele proiectului au aplicat recomandarile europene privind cele mai bune practici pentru apararea de inundatii si a conceptului olandez – mai mult spatiu pentru rau", a spus Randasu.
    Manifestarea a prezentat necesitatea realizarii unei strategii nationale de management integrat al inundatiilor, a unui comitet consultativ denumit "Platforma", cu o participare larga (utilizatori de apa, autoritati locale, reprezentanti ai furnizorilor de apa, persoane afectate de inundatii, din domeniul silvic, persoane implicate in managementul apei, directii agricole, ONG-uri) pentru discutarea problemelor privind apararea impotriva inundatiilor.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *