Stiri si noutati

Rezervele de petrol ale Uniunii Europene sunt in pericol, odata cu apropierea uraganului Rita

Ajutorul de petrol al Uniunii Europene pentru Statele Unite ale Americii ar putea reduce rezervele unora dintre statele europene sub nivelul minim, a avertizat Bruxelles-ul, pe fondul faptului ca uraganul Rita urmeaza sa ajunga in Texas, in acest weekend.
"O parte dintre rezerve ar putea cobori sub acest nivel, a atras atentia seful departamentului de energie al Comisiei Europene, Helmut Schmitt von Sydow, joi, referindu-se la acordul din 1968, potrivit caruia Uniune Europeana alcatuita din 15 state isi lua angajamentul de a nu lasa rezervele de petrol sa scada sub necesarul pentru consumul pe o perioada de 90 de zile".
Acesta a mai evidentiat ca, in timp ce statele membre nu fac planuri pentru reducerea consumului pe termen scurt, idei precum intreruperea circulatiei cu masina in zilele de duminica, la nivel european sau inchiderea aeroporturilor au fost lasate la o parte ca posibile masuri de urgenta, pe parcursul unei intalniri de grup, care s-a desfasurat miercuri.
Uniunea Europeana a celor 15 state, ca si Ungaria, pun in prezent doua milioane de barili de petrol pe zi pe piata mondiala, pentru a relaxa presiunea din ultima luna, pricinuita de furtuna din Golful Mexic, care a facut ca pretul la petrol sa ajunga la 70 de dolari pe baril, odata ce sondele si rafinariile americane si-au incetat activitatea.
Media nivelurilor rezervelor UE15 si Ungariei se mentineau la 121 de zile, pentru petrol, 104 zile, pentru motorina si 203 zile pentru combustibili de incalzire, la sfirsitul lui august, dar comisia se teme ca limita de 90 de zile ar putea fi sparta, din pricina consumului de energie la nivel european, care creste odata cu venirea iernii.
Belgia si Luxemburg par a fi printre tarile care se situeaza deasupra nivelului de risc, in ceea ce priveste rezervele de combustibil.
De asemenea, Bruxelles a indemnat statele membre sa ofere petrol, in loc de motorina, admitand, in acelasi timp, ca piata de motorina a fost cel mai puternic afectata de scaderea rezervelor.
De asemenea, uraganul Rita ar putea sa amplifice problema rezervelor de combustibil.
Schmitt von Sydow a aratat ca Statele Unite continua evaluarile pagubelor pricinuite de uraganul Catrina, adaugand ca in jur de opt sonde de petrol din golf si-au incetat deja activitatea, avand in vedere ca uraganul Rita devine din ce in ce mai puternic.
Rita este insotita de rafale de pana la 280 de kilometri pe ora si a fost evaluata in ultimile zile cu cel mai inalt grad de periculozitate, respectiv clasa cinci, de catre meteorologi.
"Daca Rita va provoca pagube suplimentare, sau daca platformele petroliere ale SUA nu vor fi gata sa inceapa activitatea in luna octombrie, vom vedea atunci ce masuri suplimentare sunt necesare", a aratat expertul in energie.
Intre timp, comisia a cerut statelor dornice sa ajute SUA, precum Polonia, sa se concentreze asupra refacerii rezervelor, fata de nivelul actual, care ar ajunge consumului pentru 30-60 de zile, la nivelul de 90 de zile.

"Reducerea rezervelor ar fi contraproductiva", a avertizat Schmitt von Sydow.
Gupul ministerial pe petrol nu planuieste sa introduca un nou pachet legislativ pentru a reduce cererea pe termen lung, avand in vedere ca noile masuri nu ar putea fi implementate la timp pentru a sustine piata pe termen scurt.
In schimb, grupul se va concentra pe coordonarea eforturilor de achizitionare de petrol pe parcursul viitorului an, pentru a ridica la loc nivelul rezervelor, fara a dezechilibra comertul.
"Nu putem sa luam pur si simplu o decizie pentru a reface rezervele peste noapte, pentru ca s-ar crea un efect artificial pe piata, asa incat vom reface rezervele gradual", a mai aratata seful de departament.
Expertii in petrol nu au hotarat inca daca lipsa de rezerve este doar o problema temporara sau daca rezervele mondiale se vor ridica la un nivel optim mai repede decat se asteapta.
Urmatoarea retrospectiva a Agentia Internationala de Energie (IEA) asupra energiei la nivel mondial, care va apare in noiembrie, va arata ca rezervele care nu sunt ale OPEC vor creste "imediat dupa 2010", "presand" tarile din Orientul Mijlociu sa ridice nivelul rezervelor pentru Europa si SUA, a afirmat economistul sef al IEA, Fatih Birol.
Cartelul producatorilor de petrol din Orientul Mijlociu, OPEC, dispune de 40 la suta din rezerva mondiala de petrol, din prezent.
"Sa vedem daca pot face fata acestei presiuni", a spus Birol.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *