Stiri si noutati

Rom?nii muncesc in alte tari pentru ca nu sunt apreciati la adevarata lor valoare acasa

Un sondaj realizat de ANBCC arata ca 75 la suta din cetatenii romani la care se refera studiul au plecat la munca in Uniunea Europeana motivand ca in tara nu sunt apreciati la adevarata lor valoare, informeaza un comunicat de presa remis luni Rompres.
Cei mai multi dintre acestia (77 la suta) sunt tineri, cu studii medii (76 la suta). Studiul „Romanii si migratia fortei de munca in UE” ne mai arata ca al doilea motiv al emigrarii, legat de subzistenta, este invocat de numai 13 la suta din cazuri. Peste 33 la suta dintre repondenti ar emigra in UE dupa aderare, din care aproximativ 19 la suta definitiv, iar restul ar reveni dupa un timp in tara.
?arile preferate atat pentru actualii migranti cat si pentru cei potentiali sunt Italia, Spania, Germania, Ungaria, Franta, Marea Britanie, Austria, Portugalia si Irlanda.
Conform Tratatului de aderare, romanii nu vor avea acces liber pe piata muncii europene o perioada de maxim sapte ani dupa aderare.
„Studiul demonstreaza ca cei care emigreaza nu mai sunt neaparat saracii dintr-o fosta tara comunista, ci tineri calificati profesional. Cetatenii care au participat in aceasta ancheta sociologica au avut intrebari directe, concrete si deseori critice la adresa performantei Guvernului, legate de aderare. Desi l-am gandit initial ca instrument intern de lucru, speram ca publicarea lui va declansa un necesar proces de (re)instaurare a increderii intre autoritati si cetatean” a declarat Dorian Filote, Director executiv ANBCC.
Cu cat se apropie data aderarii, cu atat sunt mai concrete si urgente intrebarile despre efectele acesteia asupra vietii cetatenilor. La astfel de intrebari se pregateste sa raspunda reteaua de 52 de Birouri de Consiliere pentru Cetateni, printr-un sistem informational specializat pe tema muncii in UE la dispozitia consilierilor din retea si printr-un site dedicat www.robcc.ro/Europa.
Studiul este o ancheta sociologica bazata pe raspunsurile a 884 de cetateni la chestionarele aplicate de Birourile de Consiliere pentru Cetateni din tara, in perioada 20 septembrie -1 noiembrie 2005.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *