Stiri si noutati

Sindicalistii de la Tractorul SA cer o int?lnire in regim de urgenta cu premierul si cu presedintele Basescu

Peste 2.000 de salariati de la SC Tractorul UTB SA si de la firmele private de pe platforma, amenintate cu intreruperea furnizarii gazului metan si a energiei electrice, au venit luni, in mars, pana la Prefectura Brasov. Incepand cu ora 14,00, salariatii au pichetat o ora sediul institutiei, timp in care reprezentantii sindicatului au purtat discutii cu prefectul Aurelian Danu si cu directorii Directiei de Finante, Directiei de Munca si Solidaritate Sociala si Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Protestatarii cer privatizarea urgenta a societatii, suplimentarea cu 150 de miliarde de lei a subventiei pentru achizitia de tractoare si utilaje agricole pentru fermieri, acordarea unui credit de 80 de miliarde de lei pentru plata facturilor la utilitati. Angajatii mai sunt nemultumiti si de faptul ca salariile se acorda aproape in fiecare luna cu intarzieri foarte mari si nu isi pot plati la timp ratele la banci si facturile curente.
Pe pancartele purtate de manifestanti se putea citi: ”Coalitia guvernamentala egal gripa aviara”, ”Alianta D.A. la Anticipate PA”, ”Liberali si democrati toti sunteti niste ratati”, la care s-au adaugat huiduielile, fluieraturile si scandari precum ”Hotii”, ”Jos Mafia”.
Liderul de sindicat de la uzina de tractoare, Gheorghe Apostu, a declarat la intalnirea cu prefectul ca salariatii sunt foarte nemultumiti si pentru ca nimeni din conducerea Guvernului sau de la AVAS nu raspunde la doleantele lor.
" Maine, 15 noiembrie, se implinesc 18 ani de cand muncitorii de la uzina de autocamioane au iesit in strada pentru neplata salariilor si nivel de trai scazut. Situatia este aceeasi si acum. Dorim ca guvernantii sa ne rezolve problemele uzinei, dar si ale judetului. Toate guvernele din 1990 incoace au facut doar restructurari de personal trimitand mii de oameni in somaj, dar nu au facut restructurare economica", a afirmat Apostu.
Liderul de sindicat a cerut prefectului o intalnire in regim de urgenta cu primul-ministru si cu presedintele Traian Basescu. El a spus ca daca intalnirea va avea loc, protestul va fi suspendat in perioada discutiilor si, in functie de rezultatul acestora, se va relua sau se va anula. Apostu a mai aratat ca salariatii sunt nemultumiti si de faptul ca primul ministru tot anunta ca uzina se va privatiza sau se va lichida si ca, la vizita din luna august de la uzina de tractoare, le-a promis salariatilor ca societatea se va privatiza pana in 15 septembrie. "Din aceasta cauza bancile nu ne mai dau credite si avem probleme si cu incheierea contractelor externe pentru ca aud ca uzina se va lichida", a spus liderul de sindicat.
La randul lui, prefectul Aurelian Danu a precizat ca toate doleantele si semnalele transmise de la Tractorul au ajuns in timp util pe masa guvernantilor. "Din punctul meu de vedere cred ca am facut tot ce a depins de mine si va asigur ca voi face si in continuare", a spus el.
Liderul de sindicat de la Tractorul l-a anuntat pe prefect ca actiunea de protest de maine va fi de mai mare amploare pentru ca si-au anuntat participarea si salariati de la societatile Hidromecanica Brasov si Nitramonia Fagaras, care au probleme cu privatizarea si cu restructurarea. Marsurile si pichetarile salariatilor de la Tractorul se vor incheia pe 25 noiembrie.
Actiunea de protest de astazi este prima de mare amploare la Brasov de cand la putere se afla Coalitia D.A..
Nu au fost probleme deosebite, ordinea fiind asigurata de peste 200 de jandarmi si 20 de politisti.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *