Stiri si noutati

Un consortiu condus de Royal Bank of Scotland a achizitionat 10 procente din actiunile Bank of China

Royal Bank of Scotland Group PLC, al doilea grup bancar din Europa, a anuntat, joi, ca in numele unui consortiu pe care il conduce a achizitionat 10 procente din actiunile Bank of China, a doua banca chineza de stat, pentru aproximativ 3,1 miliarde dolari, informeaza Reuters.

Royal Bank of Scotland a anuntat ca partea sa de investitie se va ridica 1,6 miliarde dolari pentru aproximativ cinci procente din actiunile bancii chineze, insa va avea controlul asupra intregii participatii de zece procente, in numele celorlati doi parteneri ai sai din consortiu, banca americana Merrill Lynch si magnatul din Hong Kong, Li Ka-shing, proprietarul grupului Hutchison Whampoa Ltd. RBS a precizat ca va finanta aceasta achizitie prin vanzarea restului de 2,2 la suta din actiunile bancii spaniole Santander pe care le mai detine, pentru o suma de aproximativ 900 milioane lire sterline.

Prin aceasta tranzactie, estimata a se finaliza in cursul ultimului trimestru al acestui an, RBS va avea acces la cele 11.307 oficii bancare ale Bank of China si la cota de piata 14 procente pe care banca chineza o detine pe piata depozitelor si de 12 procente din piata imprumuturilor. RBS a anuntat ca va detine un loc in consiliul de administratie al Bank of China, dar a precizat ca nu intentioneaza sa-si majoreze participatia.

In ultimii ani, bancile occidentale au inceput sa fie din ce mai interesate de patrunderea pe piata bancara chineza, piata unde depozitele personale se ridica la 1.500 miliarde dolari, dar care este afectata de datoriile acumulate in ultimele decenii de intreprinderile de stat neperformante. Anul trecut, grupul bancar HSBC, cel mai mare grup bancar britanic si principalul rival al Royal Bank of Scotland, a platit aproximativ 1,75 miliarde dolari pentru o participatie de 19,9 procente in banca chineza Bank of Communications, a cincea banca chineza. In luna iunie a acestui an, Bank of America, a treia banca din SUA, a semnat un acord de preluare a noua procente din China Construction Bank pentru aproximativ trei miliarde dolari.

Insa investitiile straine sunt doar o parte din programul masiv de restructurare a sectorului bancar demarat de autoritatile de la Beijing, care urmeaza sa fie complet deschis in fata competitiei straine incepand cu 2007. In prezent, autoritatile chineze limiteaza la 25 de procente participatia pe care o poate detine un grup de investitori straini intr-o banca chineza, iar o singura institutie din strainatate nu poate detine mai mult de 20 de procente. Recent, Beijingul a injectat 60 miliarde dolari in trei banci comericale de stat, Bank of China, China Construction Bank si Industrial & Commercial Bank of China pentru a sterge creditele lor neperformante si le-a incurajat sa gaseasca investitori strategici care sa le ajute sa-si imbunatateasca standardele operationale.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *