Stiri si noutati

Uraganele Katrina si Rita au ridicat rata somajului in America

Numarul de americani care si-au pierdut locul de munca in urma uraganelor Katrina si Rita a ajuns la peste jumatate de milion si se asteapta sa creasca in urmatoarele saptamani, datorita uraganului Wilma, informeaza AP.
Departamentul de Munca a raportat, joi, ca un numar de 24.000 de persoane care si-au pierdut locurile de munca in urma furtunilor care au afectat zona de coasta a Golfului Mexic au depus cereri pentru a primi drepturile ce decurg din conditia de someri, in ultima saptamana, astfel numarul cererilor formulate de persoanele care au ramas fara locuri de munca in urma uraganelor, depuse in ultimile opt saptamani, ajungand la 502.000.
Numarul de locuri de munca pierdute saptamanal in urma uraganelor Katrina si Rita ajunsese la 108.000 la mijlocul lui septembrie, umand apoi un curent descrescator. Potrivit analistilor, uraganul Wilma, care a lovit Florida luni, intrerupand alimentarea cu energie electrica in milioane de locuinte, cel mai probabil va duce la o crestere a cererilor de ajutor de somaj, in umatoarele saptamani.
De asemenea, un raport al Departamentului Comercial precizeaza ca nivelul comenzilor pentru bunuri de folosinta indelungata de lux pe care le-au primit fabricile americane a scazut in septembrie cu 2,1 procente, ca si numarul zborurilor civile. Dincolo de sectorul volatil al transporturilor, cerereaa pentru bunuri de folosinta indelungata a scazut cu un procent.
Economistii se asteptau la o scadere a comenzilor pentru bunuri de folosinta indelungata, dupa cresterea substantiala de 3,8 procente in august, dar actuala scadere de 2,1 la suta a fost mai mare decat cea de 1,5 procente, care fusese prognozata.
Aceasta este a doua scadere puternica in ultimile trei luni, cererea pentu bunuri de folosinta indelungata ajungand la un nivel aferent lunii septembrie de 207,03 miliarde de dolari, respectiv 171,68 miliarde de euro.
Comenzile pentru bunuri de capital care nu au legatura cu apararea, considerate a fi un barometru pentru planurile afaceristilor referitoare la extindere si modernizare, au scazut cu 1,2 procente in luna septembre, dupa ce inregistrasera o crestere de patru procente in luna august.
Dupa ce au fost adaugate cererile pentru ajutor de somaj ale celor 24.000 de persoane care si-au pierdut locul de munca in urma uraganelor, numarul de astfel de solicitari a ajuns la 328.000. Nivelul acestora a scazut fata de mijlocul lui octombrie, cand ajunsese la 356.000 de cereri.
Nivelul cererilor inregistrate saptamanal la nivelul intregii tari atinsese un varf de 435.000 la mijlocul lui septembrie, in saptamana in care cererile corelate cu uraganele ajunsesera la 108.000.
Dincolo de somajul datorat uraganelor, pierderile de locuri de munca datorate altor cauze s-a mentinut la un nivel relativ constant.
Economistii preconizeaza ca activitatea economica se va reduce cu un procent in utlima jumatate a acestui an, urmand sa se ridice in 2006, dupa ce se vor cheltui miliarde de dolari pentru a stimula cresterea economica.
De asemenea, guvernul va publica, vineri, o prima estimare a cresterii economice pentru trimestrul iulie-septembrie. Mediul economic se asteapta ca nivelul PIB-ului sa creasca cu aproximativ 3,6 procente. Inaintea uraganelor, multi analisti preconizau o crestere a PIB de patru procente in al trelea trimestru, mai precizeaza AP

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *